Home
Prijsplannen
arrow_back Terug naar blog

Hoplr deed eind vorig jaar haar intrede in het Venetië van het Noorden: een proefproject in samenwerking met Stad Brugge. Inmiddels zijn 14 buurten geactiveerd – goed voor zo’n 3.500 aangesloten huishoudens, meer dan 5.000 geplaatste berichten en 45.000 reacties. Maar wat na enkele maanden het meest opviel, was de hoge betrokkenheid onder de inwoners. 

Het proefproject in 9 buurten

In het kader van ‘De Toekomst van Brugge’, het platform voor burgerinitiatief en toekomstplannen van de stad, werd een proefproject georganiseerd in 9 buurten. Gedurende deze periode kreeg het lokaal bestuur ook toegang tot het Service Dashboard.

kaart met alle Hoplr-buurten van BruggeStad Brugge selecteerde 9 buurten waarin ze het proefproject wilde laten doorgaan:

  • Kristus-Koning
  • Lissewege-Zwankendamme
  • O.L.Vrouwe- en Magdalenakwartier
  • Sint-Anna en Langestraatkwartier
  • Sint-Katarina – Sint Trudo
  • Ezelstraat-, Sint-Gillis- en Burgkwartier
  • West-Brugge en Steenstraatkwartier
  • Sint-Pieters
  • Zeebrugge

De Stad heeft ervoor gekozen om de buurten zelf te bedelen in samenwerking met Sobo. Zij bieden tewerkstelling voor personen met verminderde kansen op de arbeidsmarkt. Verder hielp Stad Brugge met de bekendmaking van het buurtnetwerk aan de hand van flyering op verschillende evenementen en via online kanalen. Ook Mintus – de zorgvereniging van Brugge – zette haar schouders mee onder de lancering van het proefproject. Begin 2019 kon de stad voor het eerst gebruik maken van het Service Dashboard voor buurtgerichte meldingen van algemeen nut.

Enthousiaste buren

De Bruggelingen zijn fan van Hoplr, zoveel is duidelijk. In elk van de gelanceerde buurten registreerden 10 tot 25% (gemiddeld 16%) van alle Brugse huishoudens zich. De buurten O.L.Vrouwe- en Magdalenakwartier en Sint-Anna en Langestraatkwartier spannen de kroon.

Daar stopt het niet. Het enthousiasme van de leden werkt aanstekelijk en verspreidde zich snel naar de omliggende buurten. Burgers kunnen namelijk ook zelf het initiatief nemen om hun buurt op te starten – op voorwaarde dat ze zelf alle buurtbewoners een brief bezorgen (gemiddeld 1.500 bussen).

iemand steekt een uitnodigingsbrief voor Hoplr in een brievenbusAl 5 oprichters (Assebroek Noord, De Linde, Sint-Michiels Oost, Sint-Michiels West en Dudzele) staken de handen uit de mouwen en gingen elk vrijwillig zo’n tien uur op pad om hun buren uit te nodigen op Hoplr. De initiatiefnemer uit Zeebrugge had dat zelfs al gedaan nog voor er sprake was van een samenwerking tussen Hoplr en Stad Brugge.

Op de verschillende evenementen die het Hoplr-team heeft bijgewoond (zoals een buurtenevenement en een infosessie) werd ook nog eens duidelijk hoe blij de inwoners zijn met de komst van Hoplr. We konden telkens op een grote opkomst, nieuwsgierige burgers en vele complimenten rekenen.

twee teamleden van Hoplr en twee buurttrekkers poseren samen op een beurs voor buren in Brugge

Jonas en Laura (rechts) van Hoplr met ambassadeurs Sven en Inge (links) op Boost je Buurt in Brugge

Bruggelingen op Hoplr

Zoals gezegd zijn al zo’n 3.500 Bruggelingen actief op Hoplr. Hoe gaat het er dan aan toe in de buurten? Gemiddeld worden er per week 60 berichten en 580 reacties geplaatst in de Brugse buurten. 87% van de gebruikers komt minstens 1 keer per week online en 67% van alle geregistreerde Brugse huishoudens heeft actief deelgenomen aan het gesprek.

tabel met daarin te lezen: 3.500 aangesloten huishouden, 5.000 geplaatste berichten, 5.000 geplaatste berichten, 45.000 geplaatste reacties en 45 georganiseerde activiteiten, allemaal in Brugge

De Bruggelingen plaatsen zeer uiteenlopende berichten op het buurtnetwerk. Ze maken gebruik van de buurtberichten om:

– elkaar beter te leren kennen;

– activiteiten te organiseren;

– spullen te zoeken, te delen en te lenen;

– hulp te vragen van een buur;

– een goede vakman te vinden.

Hoplr-bericht waarin iemand een fietsenmaker in Brugge zoekt, buren helpen met suggesties

Buurtbericht in Stad Brugge op Hoplr: hulpvraag

Elke buurt is anders: sommigen gebruiken Hoplr vooral om nieuwe mensen te leren kennen, anderen zien het dan weer louter als iets praktisch. Bruggelingen blijken vooral doeners te zijn. Er wordt veel initiatief genomen en de buren deinzen er niet van terug om uiteenlopende activiteiten te organiseren.

iemand stelt voor op Hoplr om een groepsaankoop te doen en zo gevelbanken aan te schaffen, buren reageren enthousiast

Buurtbericht in Stad Brugge op Hoplr: groepsaankoop

een bericht op Hoplr waarmee iedereen alle buren bedankt die hebben deelgenomen aan een opruimactie in de buurt, andere buren reageren ook dankbaar

Buurtbericht in Stad Brugge op Hoplr: opruimactie

Er werden al zo’n 46 activiteiten georganiseerd. Ook de Brugse buurtambassadeurs zijn enkele van de meest enthousiaste van het land. 27 ambassadeurs in 11 buurten nemen het voortouw, staan klaar om vragen van buren te beantwoorden en houden rechtstreeks contact met het Hoplr-team.

Stad Brugge en het Service Dashboard

Stad Brugge zag Hoplr voornamelijk als middel om de inwoners dichter bij elkaar te brengen en de sociale cohesie in de stad te versterken.

Daarnaast heeft Stad Brugge ook toegang tot het Service Dashboard. Dat is een platform dat externe partijen zoals steden en gemeenten toelaat om vlot met één, enkele of alle buurten te communiceren. Doordat het om een apart platform gaat, heeft de lokale overheid geen inkijk in de buurten en de gesprekken die er plaatsvinden. Hoplr is namelijk volledig in lijn met de Europese GDPR privacywetgeving.

tabel met daarin te lezen: 45 berichten geplaatst door stad Brugge, 600 vind-ik-leuks en meer dan 100.000 keer gelezen door inwoners

Anderzijds biedt het Service Dashboard een aantal functionaliteiten waarmee Stad Brugge haar dienstverlening verder kan verbeteren. Zo kon het stadsbestuur met behulp van het Service Dashboard al een aantal berichten in de buurten plaatsen; over evenementen, wegenwerken, buurtvergaderingen en zo meer. Lees hier hoe ook andere externe partijen Hoplr gebruiken voor buurtgerichte communicatie.

stad Brugge plaatst zelf een bericht op Hoplr waarin ze aankondigt dat de stad ook zal communiceren via het kanaal, de buren reageren enthousiast

Buurtgerichte communicatie Stad Brugge: introductiebericht

stad Brugge plaatst een bericht op Hoplr waarin ze aankondigt dat wegenwerken voorbij zijn en een bepaalde straat weer toegankelijk is, de buren zijn dankbaar voor de info

Buurtgerichte communicatie Stad Brugge: werken

Hoplr is voor ons al een heel positieve ervaring geweest. Ook wat betreft het beleid laat Hoplr toe om korter op de bal te spelen en nuttige berichten met de buurt te delen” – Ine Plovie, Toekomst Coördinator

Verder kunnen ze het dashboard ook gebruiken om geanonimiseerde en geaggregeerde informatie over de buurten te ontvangen en om participatietrajecten op te starten. Tot slot kan het lokaal bestuur Hoplr ook inzetten voor buurtwerking en zorgverstrekking, doordat Mintus samen met het bestuur ook automatisch toegang tot het SDB krijgt.

Interne communicatie en afspraken zijn belangrijk wanneer je met Hoplr van start gaat. Wie gaat over de berichten, hoe zullen we dat aanpakken,… Heel wat diensten binnen de lokale overheid willen gebruik maken van Hoplr, maar omgekeerd komen er ook vragen van de burgers naar de diensten binnen via Hoplr. Goeie organisatie is dus belangrijk.” – Ine Plovie, Toekomst Coördinator

Conclusie

We kunnen van een meer dan geslaagd proefproject spreken. Buren krijgen niet alleen de mogelijkheid om vlot met elkaar te communiceren, ook de lokale overheid kan buurtbewoners makkelijker en sneller bereiken. Dat bevordert enerzijds de sociale cohesie, maar anderzijds stimuleert het ook de dialoog met de stad. Hopelijk kunnen we binnenkort alle Bruggelingen op Hoplr verwelkomen!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Hoplr en blijf op de hoogte van de nieuwste artikelen.

Ontvang maandelijks een e-mail met informatie, nieuws en ontwikkelingen rond inclusieve burgerparticipatie en blijf op de hoogte van producten, diensten en aanbiedingen van Hoplr. Lees onze privacy- en cookieverklaring voor meer informatie.