Energiecrisis aanpakken: 9 manieren waarop gemeentebesturen zich tot de Hoplr-buurt richten
“Slaapwandelend van crisis naar crisis”, zo kopte Christophe Peeters, voorzitter van de OCMW-raad van Gent in dit artikel uit De Standaard.
Eerst de pandemie. Dan Oekraïne. En nu de energiecrisis. Drie keer in drie lange jaren werd de veerkracht van onze maatschappij serieus op de proef gesteld.
Ook wij zien voor de derde keer op rij dat burgers en gemeentebesturen teruggrijpen naar het lokale niveau.
- Vanaf 2020 zagen we op Hoplr massaal veel hartverwarmende buurtinitiatieven opduiken in de strijd tegen (isolement tijdens) de coronacrisis.
- Tijdens de oorlog in Oekraïne hebben buren en besturen inzamelacties en vrijwilligerswerk opgezet via Hoplr om verlichting te bieden.
En nu zien we langzaamaan hetzelfde gebeuren rond de energiecrisis. Ook dat is niet verwonderlijk: de buurt biedt een enorm potentieel in het gezicht van stijgende energieprijzen. Denk aan autodelen en groepsaankopen.
36 van onze 120+ aangesloten gemeentebesturen richtten zich bovendien al tot de Hoplr-buurten omtrent de energiecrisis. Om ook anderen te inspireren, delen we hieronder 9 manieren waarop zij dat deden.
Financiële steun
Begeleiding
Infomomenten
Hulp tussen buurtbewoners
Initiatieven vanuit de buurt
Inspraak
Bescherming tegen misbruik
Inspanningen bestuur
Groepsaankopen
Een sterk sociaal weefsel ligt aan de basis van veerkrachtige buurten, bestand tegen crisis.
Lokale gemeenschapsvorming heeft ontelbare positieve neveneffecten voor de bewoners van een buurt. Waaronder ook meer duurzame acties, en hopelijk een lagere energiefactuur.
Lees in onze whitepaper ‘Buurt van de Toekomst’ over de dynamieken die bijdragen tot een veerkrachtige buurt.
Conclusie
Hoplr is er om de buurtbewoners te bereiken. Maak er dus gebruik van! We hopen dat bovenstaande voorbeelden van enkele gemeenten en welzijnsorganisaties je kunnen inspireren om zelf gebruik te maken van het potentieel van de buurt.