Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO): langer thuis wonen met Hoplr
De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) daagt gemeenten uit om mensen die niet zelfredzaam zijn zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Hoe dit wordt ingevuld, verschilt per gemeente.
Ook de buurt is een waardevolle partij om kwetsbare personen te ondersteunen. Voor gemeenten die op zoek zijn naar extra invulling van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, hebben we drie buurtgerichte methoden:
Hieronder vind je toelichting en inspiratie van bij enkele van onze Nederlandse klanten.
1. De Buurtconciërge (BCQ)
Gebruik onze Buurtconciërge methode om snel lokale ondersteuning te vinden.
De Buurtconciërge is een lokale vertrouwenspersoon met een uitgebreid netwerk in de buurt. Mensen die niet zelfredzaam zijn, kunnen hem of haar opbellen met een hulpvraag. Die hulpvraag wordt zo snel mogelijk opgevangen door een betrouwbare buurtbewoner.
Hoe? De Buurtconciërge maakt gebruik van een app waarmee die snel hulpvragen verbindt met de vrijwilligers, organisaties of professionals in zijn of haar netwerk. De Buurtconciërge is zelf telefonisch bereikbaar voor hulpbehoevende inwoners. Met deze methode willen we buurbewoners tot drie jaar langer laten thuis wonen.
Inspiratie? Bekijk hier het eindrapport van het pilootproject.
2. Digitaal buurtnetwerk Hoplr
Stimuleer het kleine helpen door buurtbewoners bij elkaar te brengen.
Hoplr is vergelijkbaar met andere online buurtnetwerken, maar kent enkele belangrijke verschillen:
- Hoplr heeft een Service Dashboard voor lokale besturen en organisaties, met functionaliteiten voor wijkwerking, communicatie, zorg en participatie.
- Hoplr stimuleert het kleine helpen tussen buren aan de hand van functionaliteiten rond burenhulp en vrijwilligerswerking.
- Hoplr is helemaal reclamevrij en maakt geen misbruik van persoonlijke data.
- Hoplr is besloten: enkel bewoners van eenzelfde buurt staan met elkaar in contact.
- Hoplr is Europees (Belgisch) en zet veiligheid op de eerste plaats.
Ook mantelzorgers en wijkwerkers kunnen het buurtnetwerk aanspreken ter ondersteuning van mensen die niet zelfredzaam (of digitaal) zijn.
Inspiratie? Hieronder delen we enkele van vele leuke voorbeelden.
3. Buurtscan
Breng de middelen van de buurt in kaart en gebruik ze om lokale noden en uitdagingen te beantwoorden.
Welke talenten hebben buurtbewoners om elkaar te helpen? Welke ideeën hebben ze om pijnpunten in de buurt op te vangen? Wie kunnen we aanspreken om personen die niet zelfredzaam zijn te ondersteunen?
Met onze Buurtscan maak je samen met bewoners een analyse van de buurt. Dit aan de hand van een bevraging, interviews en/of workshops. Het resultaat is een uitgebreid rapport en enkele concrete acties om samen met de buurt aan de slag te gaan.
Inspiratie? Lees hier hoe we de Buurtscan in gemeente Meise hebben uitgevoerd.
Om af te sluiten
Met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning wil de overheid mensen langer laten thuis wonen. De buurt speelt daarbij mogelijk een grote rol, zeker voor personen die:
- geen vrienden of familie hebben die kunnen helpen;
- niet mobiel zijn; of
- rekenen op mantelzorgers die wat ontlast moeten worden.
Hoplr is een kenniscentrum en platform dat inzet op lokale gemeenschapsvorming en burgerparticipatie. Met een Buurtscan, digitaal buurtnetwerk en Buurtconciërge stimuleren we het steunnetwerk in de buurt. Zo kunnen kwetsbare personen op meer lokale ondersteuning rekenen.