Home
Prijsplannen
arrow_back Terug naar blog

Mechelen, wat een geweldige stad. Denk aan het authentieke kader, gevuld met cultuur, hartelijke mensen, pittoreske pleintjes,… Maar wat Mechelen voor ons zo fantastisch maakt? Het is de eerste stad die mee bouwde aan de toekomst van Hoplr!

Het begin: een proefproject

De zomer van 2016: een eerste contact met dienst Wijk- en dorpszaken waar al snel duidelijk werd dat Stad Mechelen een buurtgerichte aanpak hoog in het vaandel draagt. Tegen het najaar startten we dus al met een eerste proefproject.

Zo’n proefproject is een handige tussenstap voor potentiële partners om te zien welke meerwaarde Hoplr hen kan brengen. In dat geval gaan we van start met enkele buurten. In Mechelen waren dat Groot Begijnhof, Arsenaal, Battel en Heihoek.

“Onze buurt groeide snel aan. Wat me vooral verbaasde was de aanwezige solidariteit tussen de buren, dat is echt hartverwarmend.
Hoplr brengt echt wel buren dichterbij!”
– Kin Chi Chow, oprichter buurt Heihoek

In januari 2017 stond de teller al op 1.437 Mechelse huishoudens, 273 berichten en 2034 reacties in deze 4 buurten. Hoplr stond logischerwijze dus ook al snel op de radar bij buurten die geen deel uitmaakten van het proefproject. Geëngageerde inwoners richtten uit eigen initiatief onder andere buurten Tervuursesteenweg en Walem op.

Uiteindelijk, als het proefproject succesvol is gebleven, gaan we over tot een stadsbrede uitrol. Trouwens, tot op vandaag is ieder proefproject al in een officiële samenwerking uitgemond!

“Begin 2017 zijn we gestart met onze Hoplr-buurt. We zagen het nogal ‘ruim’ en kozen om meteen onze hele wijk Tervuursesteenweg in te kleuren. Vanuit onze wijkwerking vonden we in dit buurtcommunicatieplatform een ideale mogelijkheid om met alle wijkbewoners contact te hebben en hen tegelijk ook de gelegenheid te bieden om hun eigen netwerk in de wijk uit te breiden en te versterken. Geregeld komen er nieuwe aanmeldingen bij en gaandeweg ontdekken we bijkomende redenen om langs deze weg onze stem te laten horen en anderen te ontmoeten.”
– Pascal Blancquaert, oprichter buurt Tervuursesteenweg

Samenwerking Stad Mechelen

De eerste drie jaar van Hoplr stonden voornamelijk in het teken van productontwikkeling. Maar we hoeven niet te vertellen dat een gratis en reclamevrij buurtplatform van de liefde alleen niet kan leven. Daarom rekenden we dus ook op relevante samenwerkingen met lokale overheden. Lees hier alles over het verdienmodel van Hoplr.

Alle begin is moeilijk, maar met een prototype naar steden en gemeenten stappen zonder enig tastbaar bewijs van succes… maakt het er niet gemakkelijker op. En toch zag Stad Mechelen het potentieel en de grote meerwaarde van buurtgericht te kunnen communiceren met inwoners. Tegen eind 2017 waren alle Hoplr-buurten uitgerold.

kaart van Hoplr-buurten in Mechelen
30 Mechelse Hoplr-buurten

“Hoplr is een extra middel om de sociale cohesie te bevorderen. Als buurtopbouwwerkster bereik ik via Hoplr ook andere bewoners en hoor ik wat er leeft in de buurt. Burgers gebruiken het om snel op de hoogte te zijn van alle nieuwtjes uit hun buurt, activiteiten te organiseren of gewoon om te praten met andere buren over wat er leeft.”
Belinda Brams, buurtopbouwwerkster

Vandaag gebruikt 1 op 3 Mechelse huishoudens Hoplr

Momenteel zijn 9.924 Mechelse huishoudens actief op het platform, goed voor meer dan 20.000 berichten en 121.000 reacties van buren.

Daarnaast liggen de activiteit en het engagement op het platform in Mechelen hoog: er worden gemiddeld 152 berichten en bijna 1000 reacties per week geplaatst. Intussen is Hoplr ook in vele andere steden een succes gebleken, zoals in Brugge, Gent, Antwerpen en tientallen anderen.

conversie cijfers stad mechelen: 32,1%

Groeicijfers in Mechelen op Hoplr
aantal berichten en reacties geplaatst door inwoners mechelen
Berichten en reacties in Mechelen op Hoplr

Hoe zet Stad Mechelen Hoplr in?

Nu, vier jaar na het eerste contact, maken Stad Mechelen en haar inwoners nog steeds volop gebruik van Hoplr. Buurtfeesten, socioculturele initiatieven en sensibilisering rond wegenwerken: Mechelen slaagt er vlot in om heel wat betrokkenheid bij haar inwoners op te roepen. Deze relevantie zorgt voor extra tevreden Hoplr-gebruikers.

stad Mechelen post een bericht op Hoplr over een Mechels monopoliespel
Buurtgericht bericht van Mechelen op Hoplr
stad Mechelen post een Hoplr bericht over tijdelijke fietsstraten
Buurtgericht bericht van Mechelen op Hoplr

“Voor de stad is het een interessant kanaal om efficiënt en snel buurtgericht te communiceren over onder meer wegenwerken, lokale initiatieven, bewonersvergaderingen, …
En we krijgen ook toffe reacties van bewoners op onze berichten.”
– Dirk Mattheeuws, projectmedewerker participatie

Het is een eer om terug te kunnen kijken op het vertrouwen dat we van bij het begin hebben gekregen van deze prachtige stad, en we kijken uit naar hoe de samenwerking naar de toekomst toe zal evalueren! Op naar de 50%!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Hoplr en blijf op de hoogte van de nieuwste artikelen.

Ontvang maandelijks een e-mail met informatie, nieuws en ontwikkelingen rond inclusieve burgerparticipatie en blijf op de hoogte van producten, diensten en aanbiedingen van Hoplr. Lees onze privacy- en cookieverklaring voor meer informatie.