Home
Prijsplannen
arrow_back Terug naar blog

Onderstaande artikel verscheen in Oostends magazine De Grote Klok, waarin ambassadeurs worden gevraagd naar hun ervaringen met Hoplr. Je kan alle edities van De Grote Klok hier raadplegen. Lees ook hoe Hoplr het in Brussel (artikel in Bruzz), Antwerpen en Mechelen doet.

Hoplr: ambassadeurs aan het woord

Ken jij Hoplr al? Of beter, gebruik jij Hoplr al? Hoplr is een sociaal netwerk voor en door de buurt. Via deze applicatie staan inwoners eenvoudig in contact met mensen in hun straat, buurt of wijk.

In maart 2018 werd deze applicatie al geïntroduceerd. De voorbije maanden kregen alle inwoners hun Hoplr code in de brievenbus. Intussen meldden zich al 2.685 huishoudens aan op het private sociale netwerk. Er werden 3.539 berichten geplaatst; waarop maar liefst 28.434 reacties kwamen. De meest besproken thema’s zijn buurtcontacten (verwelkomingen, cohesie, activiteiten), handel en economie (verkopen van spullen, zoekertjes), natuur en duurzaamheid (containerpark, recyclage), mobiliteit en verkeer (wegwerkzaamwerken, fileprobleem) en kinderen (babysits, speelpleinen, kinderactiviteiten).

In elke buurt/wijk zijn er bovendien enkele Hoplr ambassadeurs actief. Een ambassadeur waakt over de gesprekken zonder te censureren maar kan ingrijpen wanneer nodig. Als de interactie wat stilvalt, kan de ambassadeur de conversatie terug op gang trekken door een gepast bericht te plaatsen.

De Grote Klok stelt graag enkele Hoplr-ambassadeurs aan je voor!

Lieve Bertho (Centrum)

Hoe lang maak je al gebruik van Hoplr?

Sinds het prille begin in maart, toen ik een flyer in mijn brievenbus kreeg, heb ik onmiddellijk alles over Hoplr opgezocht op het internet.

Waarvoor heb je Hoplr al gebruikt?

Ik heb eens een item geplaatst om advies te vragen i.v.m. de reparatie van een groot huishoudtoestel. Ik kon het probleem kosteloos verhelpen via het advies dat ik op Hoplr kreeg. Daarnaast reageer ik ook zelf regelmatig op berichten als ik misschien raad of hulp kan bieden. De kalender raadpleeg ik regelmatig om de kleinere evenementen in de buurt te ontdekken of om tijdig in te schrijven als dat nodig is! Toen ik merkte hoe interessant Hoplr wel is, besloot ik mijn steentje bij te dragen als Hoplr-ambassadeur.

Wat zijn de voordelen van Hoplr? Waarom zou je Hoplr aanraden?

Hoplr is een brug om contacten te leggen naar de mensen uit je buurt, uit de nabije straatjes of pleinen. Het haalt mensen uit hun isolement. Velen hebben een duwtje nodig om samen iets te ondernemen.

Hoe zou je het systeem verder willen zien evolueren?

Het zou interessant zijn als de stad Oostende rechtstreeks berichten kan plaatsen. Ik denk ook aan wijkwerkers of buurtverenigingen die op die manier kunnen tonen wat ze allemaal te bieden hebben of waar je terecht kan. Het kan de Hoplr-leden met drempelvrees alvast helpen om dat extra stapje te zetten! Niet iedereen legt gemakkelijk contacten.

Wat ontbreekt er nog aan Hoplr?

Ik vind niet dat er iets ontbreekt. Ik groei graag mee. Misschien mag er wel eens een bijeenkomst van de ambassadeurs zijn om nader kennis te maken! (lacht)

Yentl Ketelers (Vuurtorenwijk)

Hoe lang maak je al gebruik van Hoplr?

Meteen na het ontvangen van de brief met de code heb ik de app geïnstalleerd en me geregistreerd.

Waarvoor heb je Hoplr al gebruikt?

Ik wil Hoplr voornamelijk gebruiken om te zien of ik iemand uit de nood kan helpen of wanneer ik zelf hulp nodig heb. Dit kan door bijvoorbeeld materiaal uit te lenen of zelf hulp aan te bieden. Verder is het ook leuk om te weten wat er zoals te doen is in de buurt: optreden, rommelmarkt, …

Wat zijn de voordelen van Hoplr? Waarom zou je Hoplr aanraden?

Hoplr plakt een naam op de gezichten van de buurtbewoners. Het brengt mensen dichter bij elkaar en vermindert de afstand en angst die mensen soms hebben voor een ‘onbekende’. Mensen kunnen elkaar helpen en het is altijd leuk mensen uit de buurt te leren kennen.

Hoe zou je het systeem verder willen zien evolueren?

Ik denk dat Hoplr een platform kan zijn dat mensen regelmatig bekijken en gebruiken. De chatfuncties zullen uitbreiden en de kleine mankementjes in de app zullen ongetwijfeld verdwijnen.

Wat ontbreekt er nog aan Hoplr?

Momenteel kunnen er geen foto’s geplaatst worden vanaf de gsm om bijvoorbeeld door te sturen via privéchat. Mensen die op zoek zijn naar iets of iets aan te bieden hebben, willen daar gebruik van maken. Ook onderverdelingen in categorieën zouden het geheel overzichtelijker kunnen maken.

Sophie Viaene (Konterdam)

Hoelang maak je gebruik van Hoplr?

Sinds 16 augustus 2018. Twee dagen na de aanmelding zag ik dat ze ambassadeurs zochten. En gezien ik al 20 jaar in de wijk Konterdam woon, heb ik me daar meteen voor aangemeld.

Waarvoor heb je Hoplr al gebruikt?

Ik gebruik het vooral om op de hoogte te blijven van lokale activiteiten. En natuurlijk ook om mijn buren te leren kennen. Ik kan bewoners naar de juiste stadsdiensten verwijzen én zaken aanbieden die een tweede leven verdienen.

Wat zijn de voordelen van Hoplr? Waarom zou je Hoplr aanraden?

Hoplr biedt veel voordelen. Via sociale media (Facebook, Twitter, …) weten we wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt, maar niet om de hoek! Via een bericht van een buurman kwamen we te weten dat er extra busverbindingen zullen komen. Verder vernam ik dat er bij opgraving van grond voor de groene 62 een oude toegangspoort zichtbaar werd (geschiedenis boeit mij enorm). En ik kon al twee gratis boeken gaan ophalen! (lacht).

Via chat met het feestcomité konden buren en ikzelf een aantal andere voorstellen voor activiteiten doorgeven en onze hulp aanbieden. Je kan ook zelf activiteiten in de kalender aanvullen.

Hoplr is voor veel zaken aan te raden: verloren gelopen honden of katten, sleutels die zoek zijn, … Er kan bovendien veel sneller advies of hulp worden gegeven. Ik kan me goed voorstellen dat als je ziek bent én alleenstaande, je via Hoplr moeiteloos een buur vindt die graag voor jou snel even naar de apotheek of bakker wil gaan.

Hoe zou je het systeem verder willen zien evolueren?

Er zijn eigenlijk nog niet zóveel mensen die geregistreerd zijn dus extra promo is zeker welkom! Sluitingsdagen van de lokale bakkers kunnen worden vermeld, want die vergeet ik steeds! (lacht) Ook de afvalkalender kan op Hoplr en dan vooral voor de niet-wekelijkse ophaling.

Wat ontbreekt er nog aan Hoplr?

Je kan momenteel slechts één foto opladen bij de aankondiging van je bericht. Het zou leuk zijn als dit ook in een reactie kon. De weergave en mogelijkheden via de app of de website zijn anders. Én het vervolg van de mop die verschijnt bij het openen van de app. “Een Belg, een Nederlander en een Engelsman…” Ik zou graag het vervolg weten! (schatert)

Hoplr nu via Oostende@Internet

Kennismaken met Hoplr kan nu ook via Oostende@Internet! In een cursus van 40 lestijden leer je werken met Facebook, Twitter en het buurnetwerk Hoplr. De cursus start op woensdag 7 november 2018. Info en inschrijven kan via CVO De Avondschool of kijk op www.oostende-internet.be.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Hoplr en blijf op de hoogte van de nieuwste artikelen.

Ontvang maandelijks een e-mail met informatie, nieuws en ontwikkelingen rond inclusieve burgerparticipatie en blijf op de hoogte van producten, diensten en aanbiedingen van Hoplr. Lees onze privacy- en cookieverklaring voor meer informatie.