Home
Prijsplannen
arrow_back Terug naar blog

Buurtwerking en buurtzorg: het draait hoofdzakelijk om mensen. Toch kan technologie een handje helpen. De sociale thema’s worden alsmaar belangrijker in dit digitale tijdperk. Het Sociaal Huis van morgen blijft best niet bij de pakken zitten. In dit artikel beschrijven we hoe de OCMW’s van Olen en Oostende hun buurtwerk en buurtzorg in de praktijk versterken via het digitaal buurtnetwerk Hoplr.

Een lokale community als basisvereiste én basisrecht

Hoplr biedt een privaat sociaal netwerk per buurt en focust op interactie tussen inwoners en hun engagement in de buurt. Hoplr buurten zijn geografisch afgebakend, vereisen adresverificatie en zijn dus besloten. Enkel bewoners hebben toegang tot de buurt en kunnen berichten plaatsen. Meer dan 100.000 huishoudens in 950 buurten over heel België gebruiken Hoplr dagelijks voor:

  • delen en lenen van spullen
  • zoeken van een goede loodgieter of babysit
  • organiseren van buurtfeesten
  • initiatieven lanceren
  • meldingen van lokale diensten
  • buren beter te leren kennen
  • verloren gelopen huisdieren
  • en nog zo veel meer…

Maar Hoplr doet meer dan inwoners met elkaar verbinden. “Local community building” is onze kernmissie. Een basisvereiste én basisrecht om problemen in de eigen omgeving aan te pakken. Een lokale gemeenschap draagt zorg voor zichzelf. Alleen zo kunnen we op termijn evolueren naar duurzame lokale ecosystemen. Met Hoplr proberen we te anticiperen op de maatschappelijke uitdagingen van morgen: sociale cohesie, inclusie, vergrijzing en buurtzorg.

“Hoplr, het meest sociale netwerk”
Koptekst artikel in Het Nieuwsblad

De vermaatschappelijking van de zorg

Buurtwerkers en zorgverstrekkers vormen vandaag reeds het vitaal fundament van de moderne samenleving. Niet alleen om de sociale cohesie te stimuleren, maar ook om hulpvragen te beantwoorden als onderdeel van de gemeenschap.

De vermaatschappelijking van de zorg houdt in dat hulpbehoevenden, ouderen en mensen met moeilijkheden deel uitmaken van de brede lokale gemeenschap en niet van één of andere niche. Hoplr doorbreekt het taboe en verlaagt de drempel. Iedereen stelt wel eens een hulpvraag.

aantal reviews van Hoplr in kader van zorg

Aansluitend aan deze visie hebben we heel wat diensten uitgewerkt voor buurtwerkers, wijkregisseurs en OCMW’s om hun dienstverlening digitaal uit te breiden. Genoeg theorie. Over naar de praktijk.

“Een hart voor mijn buur” in Olen

“Voor de opstart van onze buurtwerking zochten we naar een werkbaar systeem om vraag en aanbod van inwoners vlot met elkaar te matchen. Via Hoplr bleek dit verrassend snel te lukken.”
Liesbeth Lathouwers, buurtwerking lokaal bestuur Olen

Op enkele maanden tijd schreven meer dan 1.000 Olense huishoudens zich in voor hun Hoplr buurt. Er werden meer dan 1.250 berichten geplaatst, samen goed voor meer dan 6.500 interacties.

“Op korte tijd hebben heel wat inwoners zich lid gemaakt van hun digitale buurt. Dit bewijst dat er nood is aan een buurtforum om het buurtgevoel te versterken.”
Liesbeth Lathouwers, buurtwerking lokaal bestuur Olen

grafieken met conversie en groei Hoplr-gebruikers in Olen

Hoplr versterkt de sociale cohesie onder inwoners niet alleen digitaal. Naast lokale gespreksonderwerpen vinden er ook verschillende ontmoetingen plaats. Zo worden er in Olen plots spullen en overschotten van groenten uitgewisseld of weggegeven, babysits gevonden en fietsen hersteld. Inwoners komen samen om te sporten of sneeuw te ruimen en organiseren garageverkopen of andere activiteiten.

Ook initiatieven vanuit de lokale buurtwerking vinden gehoor bij inwoners. Boven op de bestaande workshops en activiteiten was er bijvoorbeeld vraag naar meer actieve en intensieve Zumba lessen voor inwoners.

Ter bevordering van inclusie kunnen inwoners die zelf geen computer of internet hebben gratis gebruikmaken van het computerhoekje in het lokaal dienstencentrum “Komie Geire” tijdens de openingsuren.

Het lokaal dienstencentrum wil de komende jaren nog actiever inzetten op Hoplr. Samen met de inwoners kunnen ze werk maken om hulpvragen van zorgbehoevenden en ouderen te beantwoorden. Buurtzorg en inclusie gaan namelijk uit van de gemeenschap.

“Hoplr helpt ons om van Olen een warme zorgzame buurt te maken.”
Liesbeth Lathouwers, buurtwerking lokaal bestuur Olen

Hoplr en Olen blijven samenwerken om het aanbod, de groei en dienstverlening verder uit te breiden. Dit is nog maar het begin. Op naar de volgende 1.000 inschrijvingen!

Meer lezen over Hoplr in Olen kan hier.

Sociaal Huis Oostende

Inzetten op buurtcommunicatie was een duidelijke doelstelling na onze wijkanalyses. We gingen op zoek naar mogelijke acties of methodieken om dit te stimuleren en zo leerden we het buurtnetwerk Hoplr kennen
Joke Roels, Coördinator dienst Buurtwelzijnswerk

In samenwerking met het Sociaal Huis werd Hoplr opgestart in zowel het Westerkwartier als in Oud-Centrum. In enkele weken tijd hebben zo’n 500 buurtbewoners zich aangemeld.

Hoplr brengt al mensen samen in Oud-Centrum. Velen zijn enthousiast over het initiatief. Het buurtplatform leeft in de wijk.
Silke Vanhoecke, Wijkopbouwwerker Oud-Centrum

Er kwamen al heel wat hartverwarmende berichten aan bod. Mensen die elkaars fiets willen herstellen of bij een verhuis hun koelkast te geef aanbieden. Ook werden er al bijeenkomsten georganiseerd om de buren beter te leren kennen.

Na een succesvolle proefperiode in 2 buurten wordt Hoplr deze zomer in heel Oostende gelanceerd. Meer dan 35.000 Oostendse huishoudens mogen binnenkort dus een invitatiebrief met buurtcode in de bus verwachten.

Online verbinden om offline interacties te stimuleren

Vorige zomer lanceerde het sociaal buurtnetwerk Hoplr in Gent. 108.000 huishoudens werden per brief uitgenodigd. De buurtindeling werd gebaseerd op de buurtmonitor van Stad Gent.

artikel uit het Nieuwsblad met een aantal Gentse buurttrekkers over Hoplr

De cijfers spreken voor zich. Sinds vorige zomer schreven bijna 17.000 Gentse huishoudens zich in voor hun Hoplr buurt. Er werden meer dan 20.000 berichten geplaatst, samen goed voor meer dan 80.000 interacties.

grafieken conversie en groei Hoplr-gebruikers Gent

Organisch zijn er gemiddeld 350 nieuwe inschrijvingen per maand. De meest besproken thema’s zijn natuur, mobiliteit en verkeer, contact met de buurt, wonen en ligging, kinderactiviteiten en veiligheid. Momenteel worden er gemiddeld 165 berichten en 750 reacties per week geplaatst in heel Gent. Onze doelstelling is om 25% van alle Gentse huishoudens te bereiken tegen eind 2018.

Waarom Hoplr en géén Facebook?

Hoplr is reclamevrij en op maat gemaakt van buurten, inwoners en hun noden. De context van een applicatie is heel belangrijk. Bij Hoplr denk je aan je buren, je buurt, je lokaal bestuur. De context van Facebook is vrienden en entertainment.

“Context is belangrijk. Op Facebook praat je met vrienden,
op instagram bekijk je foto’s, op Hoplr bereik je je buren”
Jennick Scheerlinck, Founder Hoplr

Hoplr lanceert buurten, nodigt inwoners uit en werkt met adresverificatie. Dit wil ook zeggen dat niemand zomaar toegang heeft tot de groep om te spammen of voor commerciële doeleinden zoals in een publieke Facebook groep. Een private Facebook groep kan dan weer niet gevonden worden door inwoners. Het initiatief om buren uit te nodigen en hun adres te verifiëren ligt namelijk bij de beheerder van de Facebook groep.

Hoplr bevat ook algemene huisregels. Op Facebook hangen de huisregels opnieuw af van de beheerder van de groep. Vaak worden er uit onenigheid ook spin-off groepen gelanceerd. Nog meer verstrooiing van inwoners. Er is maar één Hoplr groep per buurt en iedereen kan zich aanmelden als gebruiker of ambassadeur.

Hoplr gaat verder dan Facebook en verbindt inwoners ook met diensten uit de publieke sector.

Hoplr als maatschappelijke onderneming

In 2014 richtten Jennick Scheerlinck en Jonas Heirwegh Hoplr op vanuit een gemeenschappelijke visie en overtuiging. In contrast met de online globalisering, creëert Hoplr een digitaal doch lokaal verhaal.

Gezien Hoplr afhankelijk is van extern kapitaal, kiezen we steeds voor strategische partners met een langetermijnvisie. De juiste keuze om autonoom de maatschappelijke koers van Hoplr verder te bepalen.

We kiezen ook bewust voor een private vennootschap. Hierdoor is het mogelijk om technisch talent te vinden en investeerders aan te trekken in functie van onze productontwikkeling. Hoplr is en blijft namelijk een sociaal technologie bedrijf. #civictech #govtech

Actieve samenwerking

opsomming van de voordelen van werken met het Service Dashboard van Hoplr: bereik en groei, overstijg diensten, 24/7 support en expertise, bespaar tijd, technologie in eigen beheer, maatschappelijke meerwaarde

Meer info over onze diensten voor buurtwerking en zorg.

Kortom. Hoera aan de lokale helden van het OCMW!

Meer diepgang – een stukje uit onze visie

De invloed van globalisering op het individu

De wereld is een dorp geworden. Klopt deze stelling wel? Sociale media stellen ons in staat om te verbinden met mensen over de hele wereld en toch werkt het de individualisering, het passivisme en de vereenzaming van de moderne samenleving alleen maar in de hand.

Naadloos scrollen we door een stroom van infotainment vol bewust gestuurde en betaalde inhoud. Elk individu creëert onbewust zijn of haar persoonlijk online echo-kamer. Bijgevolg gooien we soms heel wat ratio, realiteitsbesef en compromis-vermogen overboord.

“Instant gratification” als sleutelwoord van deze tijd.

We willen alles ogenblikkelijk en liefst zonder al te veel moeite. We willen honderden Facebook-vrienden en Linkedin-connecties, maar beperken de relatie tot het geven van enkele vind-ik-leuks. We willen mooi, proper en groot wonen, maar onderhouden het liever niet zelf. Doe dan maar die kuisvrouw of tuinier. We willen lekker eten, veel vakantie, mooie reizen, een leuke job, een vaatwasmachine, een robotstofzuiger, een keukeneiland, een grote gezinswagen en alles wat we bestellen meteen in huis.

Vreemd genoeg, hoe meer we vandaag de dag uitbesteden of overlaten aan apparaten, hoe minder tijd we lijken over te houden voor elkaar? Vraag eens rond: druk druk druk!

Technologie en vooruitgang zouden ons in staat moeten stellen om meer tijd en energie te investeren in familie, dichte vrienden en buren. Dit zijn de mensen waarmee je een band, dezelfde waarden of je leefwereld deelt. Kortweg, de lokale gemeenschap.

Alleen de kracht van het collectief kan sociale impact realiseren. De gemeenschap overstijgt namelijk het individu. Een overtuiging die volgens ons veel beter past bij de connotatie van dorp of dorpsgevoel.

Think global. Act local.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Hoplr en blijf op de hoogte van de nieuwste artikelen.

Ontvang maandelijks een e-mail met informatie, nieuws en ontwikkelingen rond inclusieve burgerparticipatie en blijf op de hoogte van producten, diensten en aanbiedingen van Hoplr. Lees onze privacy- en cookieverklaring voor meer informatie.