Home
Prijsplannen
arrow_back Terug naar blog

Lees hier het artikel op Bruzz

Met een online platform de mensen opnieuw offline actief maken in de wijk. Dat is in een notendop de missie van het sociaal buurtnetwerk Hoplr. Zo’n 100.000 gebruikers meldden zich aan in Vlaanderen en deze zomer zet Hoplr ook voet aan de grond in Brussel. “Hoplr kan eenzaamheid uit de wereld helpen.”

Op het eerste gezicht lijkt Hoplr heel sterk op Facebook. Je kan er berichten liken of delen, maar hoeft geen vrienden toe te voegen. Zodra je aangemeld bent, komt je terecht in een groep met allemaal mensen uit dezelfde buurt. Bovendien hoef je niet aan zelfpromotie te doen, integendeel zelfs. Alleen het maatschappelijk belang telt.

Of je nu een ladder, een babysit of een hondentrimmer nodig hebt, je kan er via Hoplr naar op zoek binnen jouw eigen wijk. Ook als je verkeersproblemen wil bespreken, een garageverkoop organiseert of een ontsnapte bulldog over straat ziet lopen, kan je dat signaleren op het buurtplatform.

‘Constructief en positief’

“Gebruikers zijn vrij om over eender welk thema te spreken”, bevestigt Jelle Jacobs van Hoplr. “Ze moeten zich natuurlijk wel aan de huisregels houden. Racisme en politieke boodschappen zijn niet welkom. We willen constructief en positief werken zodat we een impact hebben op het dagelijkse leven.”

In dat opzicht onderscheidt Hoplr zich van Facebook, zegt Jacobs aan BRUZZ.

“Mensen zijn vandaag heel actief op sociale media. Maar hoe sociaal zijn die nog? Uiteindelijk zorgen ze er niet voor dat je voeling met de wijk genereert. We zijn dan met Hoplr aan de slag gegaan vanuit een maatschappelijke insteek. Hoplr kan isolement uit de wereld helpen en voor inclusie zorgen.”

Brussel veroveren

Sinds de oprichting ervan in 2014 sloten 100.000 Vlaamse gebruikers zich aan. Nu wil Hoplr ook Brussel veroveren. Bewoners van de Maritiemwijk aan Thurn & Taxis kregen vorige week al een uitnodiging om zich aan te melden. De 540.000 Brusselse gezinnen, verspreid over 117 buurten, mogen zich aan zo’n tweetalige brief verwachten.

“We hopen dat per wijk zo’n 100 gezinnen ook effectief toehappen. Zodra we dat aantal halen, groeit het buurtnetwerk vanzelf verder uit. In Brussel zitten we natuurlijk wel met de bijkomende moeilijkheid van de tweetaligheid, maar hier zijn de wijken dan weer veel dichter bevolkt.”

Verdienmodel

Hoewel Hoplr een privaat bedrijf is, wordt er enkel samengewerkt met niet-commerciële partners. “We verkopen een licentie aan lokale besturen die vlot kunnen communiceren met een wijk. Ophalingsbedrijven kunnen uitleggen waarom het afval in een bepaalde straat is blijven staan. Of wegenwerken kunnen heel gericht aangekondigd worden”, legt Jacobs uit.

Buurtambassadeurs en community managers houden een oogje in het zeil.

“Niet alleen om commerciële boodschappen te signaliseren, maar ook politieke of racistische berichten. Al moet er zelden ingegrepen worden. De buurtwerking zorgt voor een groot gevoel van vertrouwen. Dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld de anonimiteit van Facebook.”

Schrijf je in op Hoplr

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Hoplr en blijf op de hoogte van de nieuwste artikelen.

Ontvang maandelijks een e-mail met informatie, nieuws en ontwikkelingen rond inclusieve burgerparticipatie en blijf op de hoogte van producten, diensten en aanbiedingen van Hoplr. Lees onze privacy- en cookieverklaring voor meer informatie.