Home
Prijsplannen
arrow_back Terug naar blog

Ben V. heeft sinds zijn oprichting van Hoplr-buurt Oosterveld eigenhandig voor 268 inschrijvingen op het buurtplatform gezorgd. Oosterveld is niet alleen een Hoplr-buurt die dankzij Ben veel gegroeid is de laatste maanden; het is ook een heel erg gezonde, positieve en behulpzame community. In dit korte interview geeft Ben een aantal inzichten en tips over het ambassadeurschap. 


Waarom ik mijn buurt heb opgestart

Ik ben inmiddels zo’n anderhalf jaar ambassadeur – sinds ik onze Hoplr-buurt in mei 2017 heb opgericht. Dit in het kader van een testproject in de wijken Oosterveld en Elsdonk. Het opstarten en beheren van een Hoplr-buurt leek me goed haalbaar. Als vader van drie met een fulltime job, was dat natuurlijk belangrijk.

Daarnaast zag ik veel potentieel voor onze wijk in het platform. Onze buurt is een echte woonwijk. ‘s Morgens vertrekken de bewoners naar hun werk, ‘s avonds keren ze terug, maar voor de rest zien we elkaar als buren niet veel. Er is geen gemeenschapscentrum om sociale cohesie te versterken. Er zijn wel een paar straatfeesten die op initiatief van enkele enthousiaste buurtbewoners worden georganiseerd. In Oosterveld wonen ook redelijk wat ouderen, al vind je die vaak online terug.

Ook het ontbreken van een buurtvereniging in de wijk was een belangrijke motivator. Hoe kun je zonder buurtvereniging bijvoorbeeld een idee over de herinrichting van een plein tot bij het bestuur krijgen? Op Hoplr kunnen we ideeën bij vele buren aftoetsen, om dan een breder gedragen idee tot bij het bestuur te brengen.

Op Hoplr kunnen we ideeën bij vele buren aftoetsen, om dan een breder gedragen idee tot bij het bestuur te brengen.

Kortom: er is nog veel werk aan de winkel om van onze buurt een samenhangende gemeenschap te maken. Hoplr leek me hiervoor het geschikte middel.

Ik ben daarentegen niet over één nacht ijs gegaan: de buurt had namelijk al een Facebook-groep. Ik was dus niet zeker of mijn buren de toegevoegde waarde van Hoplr wel zouden inzien. Maar toch heb ik de sprong gewaagd. Ik wil dan ook tegen alle twijfelaars zeggen dat je aanmelden niet alleen heel gemakkelijk is, maar je verder ook nergens tot verbindt. Hoplr is een veilige, afgesloten en reclamevrije omgeving. En je buren kunnen er eigenlijk alleen maar hun voordeel mee doen.

Hoplr is een veilige, afgesloten en reclamevrije omgeving.

Het effect van Hoplr

Ik merk dat er meer mensen zijn die elkaar en elkaars bezigheden leren kennen. Zo komen ze soms tot de vaststelling dat ze die bezigheden delen. Ik ben ervan overtuigd dat Hoplr tot nieuwe contacten en tot meer groeten in de straat leidt. Je leert echt nieuwe mensen kennen en je sociale netwerk wordt dus spontaan versterkt.

Louter praktisch worden er huisdieren gevonden, raken mensen oude spullen kwijt, tippen mensen mekaar over goede elektriciens, loodgieters,… Er werd zonet zelfs een piano weggegeven! Ook naar veiligheid toe worden er meldingen gemaakt.

Verantwoordelijkheid als ambassadeur

Binnen de Hoplr-buurt probeer ik de zaken positief te houden en zo dus ook negativisme in te perken. Maar, heel voorzichtig. Ik vind dat mensen het recht hebben om wat stoom af te blazen. Tenslotte kan daar soms ook iets constructiefs uit voortkomen.

Als er goede ideeën opborrelen uit onze Hoplr-buurt zie ik het wel als mijn taak als ambassadeur om die ideeën bij de juiste mensen te brengen. Dat hoef ik niet zelf te doen, soms is het een kwestie van verschillende partijen te connecteren.

Ik neem gemiddeld een paar maal per dag een kijkje in de Hoplr-buurt, tussen de spreekwoordelijke soep en patatten door, thuis of op het werk. Dat neemt nauwelijks extra tijd in. Af en toe voel ik me aangesproken om bijvoorbeeld iets bij de stedelijke dienst te verifiëren. Dat neemt iets meer tijd in beslag. Door mijn engagement voor de Hoplr-buurt heb ik het afgelopen jaar ook enkele keren een wijkvergadering bijgewoond. Maar dat is dus helemaal mijn eigen keuze geweest.

Ik neem gemiddeld een paar maal per dag een kijkje in de Hoplr-buurt, thuis of op het werk.

Een half jaar na de opstart heb ik ook een vergadering bij mij thuis georganiseerd, waarop ik alle Hoplr-buren heb uitgenodigd. Dat was een brainstorm om mogelijke verbeteringen voor onze buurt op te lijsten. Daar kruipt wat meer tijd. Het was dan ook de bedoeling om die ideeën via het wijkoverleg met de stad op de politieke agenda te krijgen.

Hoe zorg je ervoor dat je buurt blijft groeien?

Sinds de opstart en het bezorgen van de uitnodigingsbrieven zijn er drie acties geweest. Toen er een nieuw stukje aan onze Hoplr-buurt werd toegevoegd, zijn we opnieuw brieven gaan bezorgen. Op een cultureel evenement heb ik aangepaste flyers gelegd. En onlangs heb ik een hele nieuwe ronde gedaan met de uitnodigingsbrieven, waarbij ik op de ondersteuning van de wijkcoördinator kon rekenen.

Bij die nieuwe ronde ben ik ervan uitgegaan dat de mensen die zich nog niet hadden ingeschreven ofwel de brief uit het oog waren verloren, ofwel aanvankelijk niet goed durfden registreren. Door op de brief te verwijzen naar de 200 mensen die zich hadden aangesloten na de uitnodiging van een jaar geleden, durfden een aantal twijfelaars toch de stap te zetten.

Op Hoplr zelf heb ik ook aangegeven dat er een nieuwe brief zou komen. Op die manier kon ik ook op hun begrip rekenen. Daarnaast heb ik in dat bericht geschreven dat er geen derde brief meer zou komen en dat ik hoopte dat de buren elkaar nu vooral mondeling zouden uitnodigen.

Bij nieuwe gelegenheden zal ik zeker opnieuw een aangepaste flyer leggen. Ook voor een buurt die wat stilgevallen is, kan het volgens mij zeker helpen om zelf initiatief te nemen en een straatfeest, brainstorm of dergelijke te organiseren.

Het kan volgens mij zeker helpen om zelf initiatief te nemen en een straatfeest, brainstorm of dergelijke te organiseren.

Mijn hoop voor Hoplr en mijn buurt

Ik hoop voor de toekomst dat al mijn buren met internetverbinding én de wens om te connecteren, effectief aanwezig zullen zijn in de Hoplr-buurt. Het zou mooi zijn als iedereen zoveel mogelijk dichtbij kan vinden wat die zoekt: een bakker, ergotherapeut, de openingsuren van de bibliotheek,… Enfin, een echt sociaal buurtnetwerk zonder reclame en waar iedereen zich thuis voelt.

Een echt sociaal buurtnetwerk zonder reclame en waar iedereen zich thuis voelt.

Wil jij ook ambassadeur van je Hoplr-buurt worden? Lees hier hoe. Ben je nog geen lid van een Hoplr-buurt? Surf dan naar www.hoplr.com.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Hoplr en blijf op de hoogte van de nieuwste artikelen.

Ontvang maandelijks een e-mail met informatie, nieuws en ontwikkelingen rond inclusieve burgerparticipatie en blijf op de hoogte van producten, diensten en aanbiedingen van Hoplr. Lees onze privacy- en cookieverklaring voor meer informatie.