Burgerparticipatie via buurtnetwerk Hoplr
Sinds kort kunnen lokale besturen en intercommunales ook inspraak realiseren via Hoplr. We hebben hiervoor 2 verschillende benaderingen van uitgewerkt.
Projecten
Benut het collectief denkvermogen van bewoners. Deze werkwijze start bij het definiëren van een lokaal project en een werkingsgebied. Bijvoorbeeld rond mobiliteit, veiligheid, cultuur of duurzaamheid. Om ideeën of initiatieven van bewoners te verzamelen wordt het project gedeeld in alle Hoplr buurten van het werkingsgebied. Zo bereik je meer bewoners, hoef je geen marketing campagnes te voeren én verhoog je de bottom-up feedback.
Ideeën
Het kan natuurlijk ook starten bij een bestaand idee of voorstel. Deel het idee in één, enkele of alle buurten en ontvang onmiddellijk feedback. Buurtbewoners kunnen reacties plaatsen om hun voor- of tegenstem te argumenteren. Deze concepten zijn niet nieuw, maar toch levert Hoplr extra toegevoegde waarde.
1) Hoplr buurten vormen de ideale voedingsbodem voor het informele gesprek.
Voor bewoners is de link met hun buurt meteen duidelijk. De lokale topics creëren meteen relevantie en betrokkenheid. Ook het private karakter van Hoplr verhoogt het vertrouwen bij buurtbewoners.
2) De meeste mensen beperken zich tot het consumeren van informatie.
Slechts een klein percentage zal effectief overgaan tot het creëren en uitwerken van een idee of voorstel. Naast geëngageerde burgers, zijn het ook vaak de hardste roepers die overgaan tot actie. Op zich is dat niet slecht, maar daar stopt het te vaak. Hoplr gaat verder en wil deze ideeën of voorstellen ook effectief laten stemmen door de reeds actieve community waarbij we de representativiteit alvast een stuk verhogen.
3) Het aankaarten van problemen mag, maar op Hoplr gelden er enkele huisregels.
Het herhaaldelijk overtreden van deze huisregels kan resulteren in sancties. Hierdoor houden we discussies steeds sereen en constructief.
Een recent onderzoek gehouden door Topstudie, kennispartner van NotuBiz, onderschrijft onze manier van werken:
“De meerwaarde gaat uit naar het uitbrengen van verbeteringen rondom de eigen woon-, werk- en leefomgeving. Burgers denken aan onderwerpen gerelateerd aan de gemeenschap. Verbreed daarom het referentiekader van gemeente naar gemeenschap. De gemeente is onderdeel van de gemeenschap.”
“Creëer zelf de informele dialoog, maak het toegankelijk en ondervind de denkkracht van mensen als de dialoog groeit. Denk bijvoorbeeld aan het opzetten van een burgerpanel, een burgerplatform.”
“Van mededelen naar communiceren. Van communiceren naar participeren.”