Hoplr-partners gebruiken het Service Dashboard om inzichten rond twaalf thema’s te verwerven (natuur, mobiliteit, veiligheid, overlast, ligging,…), om in te zetten op burgerparticipatie (bottom-up, top-down, omgevingsanalyse), om sociale cohesie te stimuleren en om berichten in de buurten te plaatsen. De berichten gaan voornamelijk over:
- wegenwerken, afvalophaling, maatregelen (informeren en sensibiliseren);
- evenementen, wedstrijden, initiatieven (aankondigingen en uitnodigingen);
- kwaliteitsvragen, polls, enquêtes (bevragingen en participatie);
- …
Neem een kijkje in onze praktijkverhalen om te zien hoe gemeenten het platform inzetten.
Kunnen steden en gemeenten in de buurten kijken?
Wij gaan zeer zorgvuldig om met de gegevens van onze gebruikers en Hoplr is bijgevolg volledig conform de Europese GDPR privacywetgeving. De inhoud van het buurtplatform is afgesloten voor de gemeenten. Wel kunnen zij met behulp van het Service Dashboard berichten in één, enkele of alle buurten plaatsen. Alle engagement en activiteit op deze externe berichten is wel zichtbaar.
Verder zijn alle gegevens die externe partners kunnen raadplegen steeds geaggregeerd en geanonimiseerd. Meer informatie kan je terugvinden in onze algemene voorwaarden of ons privacybeleid.
Waarom zouden steden en gemeenten niet gewoon hun eigen platformen gebruiken?
Het gebruik van eigen kanalen zoals sociale media, websites en applicaties hebben het voordeel dat organisaties er volledig de controle over behouden. Maar kunnen rekenen op een partner als Hoplr brengt voor een stad of gemeente ook een hoop voordelen met zich mee.
Bereik en groei
Wij lanceren het buurtnetwerk Hoplr van A tot Z. Hoplr garandeert een bereik van 15% tot 25% van alle huishoudens tijdens de eerste weken na opstart. Buurten groeien organisch door via mond tot mond reclame.
Bespaar tijd
Hoplr is een onafhankelijk sociaal netwerk dat groeit en ondersteund wordt door haar eigen team van ontwikkelaars. Jij hoeft dus van geen enkele techniciteit wakker te liggen en het platform evolueert continu.
Overstijg diensten en departementen
Eén geïntegreerd Service Dashboard met modules voor alle diensten en departementen. Dit zorgt voor meer transparantie en synergie op de werkvloer.
Technologie in eigen beheer
Wij bouwen alles zelf. Zo kunnen we kort op de bal spelen en zijn we uitgerust voor maatwerk. Onze applicaties worden dagelijks getest door duizenden gebruikers.
24/7 support en expertise
Een complete ontzorging op vlak van community building, support en curatie. Bovendien staan wij de klok rond klaar voor onze partners.
Maatschappelijke meerwaarde
Wij verbinden buren en stimuleren offline ontmoetingen, betrokkenheid en sociale cohesie. Community building is essentieel voor buurtzorg, inclusie en burgerparticipatie.
Hoe tijdsintensief is Hoplr voor gemeenten?
Het Service Dashboard draait rond de ontzorging van steden en gemeenten. Bij de opstart moeten louter een aantal afspraken gemaakt worden, waarna wij voor de uitvoering zorgen. Alle extra inspanningen (voor bijvoorbeeld de bekendmakingen van het platform) van de gemeente uit, zijn leuk meegenomen.
Hoeveel tijd na lancering best aan de kant wordt gezet voor Hoplr, hangt af van de insteek. Zo zal een projectontwikkelaar of intercommunale bijvoorbeeld vaak pas een bericht plaatsen wanneer er bijvoorbeeld sprake is van overlast. Het plaatsen van een bericht verloopt intuïtief en vraagt dus niet veel tijd.
Andere partners – veelal gemeenten – kiezen ervoor eerder consequent van zich te laten horen via Hoplr. Wij raden ongeveer één post per week aan. De opvolging hiervan neemt maximaal een halve dag (4u) per week in beslag.
Tot slot kunnen gemeenten ook met hun participatieprojecten terecht op Hoplr. In dat geval vraagt het platform natuurlijk tijdelijk meer aandacht.
Wie heeft vandaag al voor Hopr gekozen?
– Stad Mechelen
– Vlaams Agentschap voor Wegen en Verkeer
– IVAGO (intercommunale Gent)
– Stad Leuven
– Gemeente Bornem
– Gemeente Olen
– Project Noorderlijn (Antwerpen)
– Stad Brugge
– Gemeente Ranst
– Gemeente Sint-Katelijne-Waver
– Stad Oostende
– MIWA (intercommunale Midden-Waasland)
– Gemeente Oosterzele
– Gemeente Schilde
– Projectontwikkelaar Strabag
– Gemeente Laarne
– Gemeente Hove
– Stad Sint-Niklaas
– Gemeente Dilbeek
– Gemeente Dour
– Waterbedrijf Water-link
– Stad Veurne
– Gemeente Haacht
– Gemeente Herselt
– Stad Geraardsbergen
– Gemeente Boechout
– Gemeente Brasschaat
– Projectontwikkelaar Revive
– Stad Gistel
– Gemeente Grobbendonk
-…
Wat vinden gemeenten van Hoplr?
“Hoplr is een heel nuttig platform waarmee we gerichte boodschappen kunnen overbrengen naar specifieke buurten van de stad of gemeente. We kunnen de inwoners van Gent en Destelbergen gemakkelijker bereiken wanneer er iets verandert aan de afvalophaling in hun buurt. De voorbije maanden konden we hier al gretig gebruik van maken, bijvoorbeeld bij de hevige sneeuwval in december. We krijgen vaak positieve reacties van Hoplr-gebruikers.”
Koen Van Caimere – Afdelingshoofd Informatie en Communicatie IVAGO
“Het Hoplr-initiatief is een extra middel om de sociale cohesie te bevorderen. Burgers gebruiken het om snel op de hoogte te zijn van alle nieuwtjes uit hun buurt, activiteiten te organiseren, meldingen van de stad, politie of brandweer te ontvangen of gewoon te praten met andere inwoners over wat er leeft. Elke bewoner moet zich wel op naam en adres verifiëren, wat maakt dat er een zekere sociale controle is. Indien de aangegeven richtlijnen en regels niet worden gevolgd, bijvoorbeeld als er niet respectvol met mekaar wordt omgegaan, grijpt Hoplr in. Voor de stad is het een interessant kanaal om efficiënt en snel buurtgericht te communiceren over onder meer wegenwerken, lokale initiatieven, bewonersvergaderingen, …. Hoplr garandeert de privacy van alle gebruikers. Externe partijen kunnen enkel meldingen van algemeen nut of belang in de buurten verspreiden”
Katleen Den Roover – Schepen van Wijk- en Dorpszaken van Stad Mechelen
“Dit systeem laat ons toe de buurtbewoners ook via de digitale weg in contact te brengen met elkaar. Inwoners kunnen er de eerste buurtcontacten leggen, uitwisseling van materiaal organiseren, ideeën of initiatieven lanceren. We maken als het ware een digitale buurt, een andere manier om contacten te leggen en eenzaamheid tegen te gaan”
Johan Vande Lanotte – Burgemeester van Stad Oostende
“Voor de opstart van onze buurtwerking zochten we naar een werkbaar systeem om vraag en aanbod van inwoners vlot met elkaar te matchen. Via Hoplr bleek dit verrassend snel te lukken. Op korte tijd hebben heel wat inwoners zich lid gemaakt van een digitale buurt. Dit bewijst dat er nood is aan een buurtforum om het buurtgevoel te versterken. Het feit dat buurtoprichters zelf hun buurt kunnen uittekenen, maakt dat ze zich heel betrokken voelen. Hoplr helpt ons om van Olen een warme zorgzame buurt te maken.”
Liesbeth Lathouwers – Buurtwerking Lokaal Bestuur Gemeente Olen
“Op Facebook en via mail hebben mensen vaak het gevoel dat wij ergens in een ivoren toren zitten. Maar wij hebben ook soms last van het lawaai en de trillingen. Op Hoplr weet iedereen dat het lokaal is en lijken we meer krediet te krijgen. Hoplr is een positief platform dat echt wel een meerwaarde biedt in je communicatiestrategie en ervoor zorgt dat je op een sociale, lokale manier de mensen die je anders mogelijks niet bereikt, toch gemakkelijk kan informeren.”
Jef Vercammen – Communicatie Noorderlijn