Home
Prijsplannen
arrow_back Terug naar blog

Hoplr introduceert Thematische Groepen, een innovatieve uitbreiding binnen ons Buurtnetwerk, speciaal voor lokale overheden. Deze subgroepen maken het mogelijk om inwoners met specifieke interesses of behoeften te betrekken bij gemeentelijk beleid rond thema’s als kunst, mobiliteit en milieu.

Voordelen:

  • Gerichte Communicatie: Gemeenten kunnen specifieke doelgroepen zoals jongeren, ouders of vrijwilligers effectief bereiken.
  • Eenvoudig Lidmaatschap: Bestaande en nieuwe Hoplr-gebruikers kunnen gemakkelijk lid worden van relevante groepen.
  • Gebruiksgemak: Berichten plaatsen, activiteiten plannen en communiceren via dezelfde vertrouwde app.

Themagericht werken met de Wetteraad

De gemeente Wetteren heeft de Wetteraad geïntroduceerd als een innovatief alternatief voor de traditionele adviesraden, om inwoners effectiever bij het gemeentelijk beleid te betrekken. Uit een evaluatie van het participatiebeleid bleek dat er behoefte was aan meerdere inspraakniveaus en diverse manieren om inwoners te betrekken. Traditionele adviesraden bleken te log, terwijl inwoners juist op een flexibele en laagdrempelige manier wilden deelnemen aan specifieke thema’s.

De Wetteraad biedt een dynamisch platform waar inwoners en belanghebbenden vanaf 14 jaar hun mening kunnen delen over lokale kwesties en actief kunnen bijdragen aan projecten en voorstellen. Deelnemers bepalen zelf hun mate van betrokkenheid: van eenmalige deelname tot sporadische of zeer actieve betrokkenheid. Deze flexibiliteit zorgt voor een diverse samenstelling, wat de legitimiteit en representativiteit van de adviezen versterkt.

De Wetteraad functioneert als een thematische groep binnen het Wetterse Hoplr-buurtnetwerk. Bij aanmelding kunnen deelnemers zichzelf voorstellen, hun expertise delen en zich kandidaat stellen voor een rol in een regiegroep. Vanuit de Wetteraadgroep kunnen inwoners actief deelnemen aan participatieprojecten en discussies voeren over relevante kwesties. De participatiemedewerker van de gemeente kan via het dashboard de dialogen volgen en hier actief aan deelnemen, wat zorgt voor een directe lijn tussen burgers en bestuur.

Binnen korte tijd meldden zich al 100 inwoners aan voor de Wetteraad, waarvan een kwart zich kandidaat stelde voor een rol in een van de drie regiegroepen. Deze regiegroepen zullen een actieve brug slaan tussen de inwoners en het gemeentebestuur, waardoor participatie en betrokkenheid verder worden versterkt.

De Wetteraad functioneert als een thematische groep binnen het Wetterse Hoplr-buurtnetwerk.

Themagericht werken in Lochristi met Vrijwilligersgroep Fazantenhof

De gemeente Lochristi maakt succesvol gebruik van Hoplr’s thematische groepen om de vrijwilligerswerking van het lokaaldienstencentrum (LDC) Fazantenhof te coördineren. Medewerkers van het LDC zijn via een gedeeld account lid van deze groep, waardoor de communicatie en organisatie van vrijwilligers soepel verloopt.

Via dit gedeelde account plaatsen medewerkers meerdere keren per week hulpvragen in de thematische groep. Voorbeelden van deze vragen zijn assistentie in het restaurant, ondersteuning bij evenementen die het LDC organiseert, of bemanning van de ontvangstbalie. Vrijwilligers kunnen eenvoudig reageren op deze berichten om zich aan te melden voor een taak. Zodra er voldoende vrijwilligers zijn gevonden, kan het bericht gesloten worden, zodat iedereen weet dat de vraag is behandeld.

De thematische groep biedt het LDC de mogelijkheid om te rekenen op een pool van ruim 50 vrijwilligers, die zelf kunnen bepalen hoeveel ze willen bijdragen. Deze flexibiliteit zorgt ervoor dat vrijwilligers zich op hun gemak voelen en hun betrokkenheid kunnen afstemmen op hun beschikbaarheid. Vrijwilligers kunnen zich uitschrijven als ze niet langer willen deelnemen, terwijl nieuwe vrijwilligers eenvoudig lid kunnen worden van de groep na een persoonlijke uitnodiging via e-mail.

De thematische groep biedt het LDC de mogelijkheid om te rekenen op een pool van ruim 50 vrijwilligers, die zelf kunnen bepalen hoeveel ze willen bijdragen

Met de Vrijwilligersgroep Fazantenhof toont Lochristi hoe Hoplr’s thematische groepen een efficiënte en flexibele oplossing bieden voor het coördineren van vrijwilligerswerk. Dit systeem maakt het mogelijk om snel en effectief hulpvragen te plaatsen en te beantwoorden, waardoor de vrijwilligerswerking optimaal verloopt. Lokale overheden kunnen met deze aanpak de betrokkenheid en efficiëntie binnen hun gemeenschappen aanzienlijk verbeteren. Ontdek hoe uw gemeente kan profiteren van de voordelen van thematische groepen binnen het Hoplr-netwerk.

Joplr: Jongeren Betrokken en Actief in Zeeuws-Vlaanderen

Eind 2023 lanceerde de provincie Zeeland Joplr, een digitaal regionetwerk voor Zeeuws-Vlaamse jongeren tussen 13 en 27 jaar. Met deze community wil de provincie sociale contacten tussen jongeren bevorderen, deelname aan activiteiten stimuleren, en hen aanmoedigen om initiatieven te nemen en spullen uit te wisselen. Daarnaast heeft Joplr als doel jongeren te betrekken bij het lokale beleid, zodat ze kunnen meedenken, meebeslissen en meedoen.

Zeeuws-Vlaanderen kampt met vergrijzing en ontgroening, wat de druk op voorzieningen vergroot. Tegelijkertijd ligt het persoonlijk welzijn van jongeren in deze regio lager dan in de rest van Nederland. Jongeren hebben moeite om activiteiten te vinden, kampen met mobiliteitsproblemen en ervaren obstakels bij het maken van vrienden. Om deze uitdagingen aan te pakken en als onderdeel van de Regiodeal “Zeeuwen zelf aan zet”, startte de provincie Zeeland de thematische groep Joplr.

Inmiddels hebben ruim 200 Zeeuws-Vlaamse jongeren zich bij Joplr aangesloten. Ze worden betrokken bij bevragingen over brede welvaart, persoonlijk welzijn, en de dienstverlening van de Zeeuws-Vlaamse gemeenten. Activerende berichten stimuleren de jongeren om na te denken over voor hen relevante thema’s, waardoor hun betrokkenheid en welzijn worden vergroot.

Gebiedsgericht werken met Denktank Zeeland

De provincie Zeeland heeft Denktank Zeeland gelanceerd als thematische groep binnen Hoplr, om inwoners te betrekken bij provinciale projecten en debatten. In haar visie benadrukt de provincie dat participatie een combinatie is van top-down overheidsparticipatie en bottom-up burgerparticipatie. Overheidsparticipatie betekent inwoners informeren en bevragen, terwijl burgerparticipatie het ondersteunen van initiatieven vanuit de gemeenschap inhoudt.

Met Hoplr’s Thematische Groepen kan de provincie deze visie effectief uitvoeren. Denktank Zeeland biedt een platform voor actieve inwonerbetrokkenheid en besluitvorming.

De start is kleinschalig, gericht op overheidsparticipatie. In het eerste project worden inwoners via een enquête gevraagd mee te denken over de locatie en invulling van een Erfgoedwerkplaats. Dit helpt zowel de provincie als de inwoners om de voordelen van de thematische groep te ontdekken.

In de toekomst zal de nadruk verschuiven naar burgerparticipatie, waarbij inwoners ruimte krijgen voor hun eigen initiatieven. Zo kunnen zij niet alleen meedenken, maar ook actief bijdragen aan provinciale projecten.

Met Denktank Zeeland bevordert de provincie een inclusieve en participatieve aanpak, waarbij de stem van de inwoners centraal staat.

Conclusie

Het Hoplr buurtnetwerk biedt lokale besturen een krachtig middel om gebiedsgericht te communiceren en inwoners te betrekken bij beleid en welzijn. Met de toevoeging van Thematische Groepen wordt dit instrument nog flexibeler, geschikt voor gerichte inspanningen op thema’s en doelgroepen.

Voorbeelden zoals Denktank Zeeland, jongerencommunity Joplr, de Wetteraad in Wetteren en de Vrijwilligersgroep Fazantenhof in Lochristi tonen de veelzijdige inzetbaarheid van deze groepen.

Wilt u weten hoe Thematische Groepen uw gemeente kunnen transformeren? Neem contact met ons op voor een demo!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Hoplr en blijf op de hoogte van de nieuwste artikelen.

Ontvang maandelijks een e-mail met informatie, nieuws en ontwikkelingen rond inclusieve burgerparticipatie en blijf op de hoogte van producten, diensten en aanbiedingen van Hoplr. Lees onze privacy- en cookieverklaring voor meer informatie.