Home
Prijsplannen
arrow_back Terug naar blog

Van lokale community naar een inclusieve en actief zorgzame buurt

Een lokale community, waar buren elkaar kennen en zorg dragen voor elkaar. Als buurtwerker wil je meer betrokkenheid en eerstelijnszorg stimuleren binnen de lokale gemeenschap. Een besloten buurtnetwerk als Hoplr kan je ongetwijfeld helpen. Laat je inspireren door deze 10 praktische tips.

Tip 1: Verbind buren en verhoog de sociale cohesie

Een sterk gemeenschapsgevoel brengt een heleboel voordelen. Buren kunnen beroep doen op elkaar om spullen uit te wisselen, hulp te vragen, activiteiten te organiseren, sociale contacten te leggen, initiatieven te lanceren en zo veel meer…

Een digitaal buurtnetwerk biedt inwoners een groter bereik. Bovendien ligt de drempel om een buur aan te spreken een stuk lager. Het samenbrengen van de lokale gemeenschap is dus de eerste stap richting betere buurtzorg.

“Voor de opstart van onze buurtwerking zochten we naar een werkbaar systeem om vraag en aanbod van inwoners vlot met elkaar te matchen. Via Hoplr bleek dit verrassend snel te lukken. Op korte tijd hebben heel wat inwoners zich lid gemaakt van hun digitale buurt. Dit bewijst dat er nood is aan een buurtforum om het buurtgevoel te versterken. Hoplr helpt ons om van Olen een warme zorgzame buurt te maken.”

Liesbeth Lathouwers, Buurtzorg Lokaal Bestuur Olen

Hoplr biedt een website en een mobiele smartphone applicatie om buren te verenigen. We lanceren, bouwen en onderhouden lokale community’s. Elk jaar nodigen we alle buurtbewoners uit via een fysieke uitnodigingsbrief. Zo halen we vlot 30 tot 40% van de buurt online.

burgers bereiken aan de hand van een uitnodigingsbrief voor Hoplr in de brievenbus

Tip 2: Bouw een zorgnetwerk en zet buren in als eerstelijnszorg

Iedereen heeft wel eens hulp nodig. Observerend leren en het stimuleren van hulp- of zorgvragen verlaagt de drempel voor hulpbehoevenden aanzienlijk. Bovendien draagt elke hechte community steeds zorg voor zwakste leden. Betrek buurtwerkers, thuisverplegers of mantelzorgers om kleine zorgvragen op te vangen. Met Hoplr kunnen hulpbehoevenden en hulpverstrekkers:

  • een melding of hulpvraag in de hele buurt plaatsen;
  • deel uitmaken van groepsgesprekken met bijvoorbeeld bewoners van een straat, leden van een vereniging of dienstencentrum;
  • privéberichten sturen naar dichte buren.

Tip 3: Maak zelf actief deel uit van het buurtnetwerk

Om buurtgerichte zorg te faciliteren, is het belangrijk voeling te hebben met de dynamiek van de buurt. Je medewerkers staan in direct contact met de gemeenschap. Op die manier kan je steeds kort op de bal spelen en ben je direct aanspreekbaar.

buurtwerk stad Gent geeft gratis geveltuintjes weg

Tip 4: Maak gebruik van de buurt switch

Als buurtwerker of zorgverstrekker kan je ook gebruik maken van de buurt switch. Deze switch zorgt ervoor dat je van de ene naar de andere Hoplr-buurt kan overschakelen. Zo heb je als geverifieerde buurtwerker of zorgverstrekker vlot toegang tot de verschillende buurten in je werkingsgebied via één persoonlijk account.

Tip 5: Verwijs hulp- of zorgvragen door indien nodig – tweedelijnszorg

Sommige hulpvragen – zoals medische of professionele hulp – kunnen niet worden opgevangen door een buur. In dat geval kan je de vraagsteller doorverwijzen of de juiste instanties inschakelen – bijvoorbeeld tweedelijnszorg.

Tip 6: Organiseer lokale activiteiten of plaats een oproep in de buurt

Mogelijks ben je op de hoogte van een aantal werkpunten in een buurt. Misschien zijn er onderlinge spanningen of zouden de bewoners gebaat zijn met meer inzicht in bepaalde problematiek (bijvoorbeeld dementie). Je kan vervolgens gemakkelijk overgaan tot actie door buren ook fysiek samen te brengen: buurtfeesten, infosessies, opruimacties, …

dienstencentrum Olen nodigt oudere bewoners uit om de speeltuin uit te proberen

De buurtkalender is er speciaal om buurtzorg en sociale cohesie in de buurt te stimuleren. Als buurtwerker kan je ook de datum van de activiteit openlaten om zo samen met de buren uit te zoeken wat past.

buurtkalender suggereert een aantal mogelijke buurtactiviteiten

Tip 7: Verbind hulpvragers en hulpverstrekkers

Eens een online buurtnetwerk is opgestart, merken we meteen dat buren niet enkel hulp vragen, maar zelf ook graag hulp bieden. Ze delen vaak hun beroep, interesses en hobby’s op hun buurtprofiel. Dat maakt het gemakkelijk om als buurtwerker een goed beeld te krijgen van wie er in de buurt leeft. Je kan hulpvragers en hulpverstrekkers vlot aan elkaar koppelen. Dankzij de buurt switch hoeven de grenzen van een buurt je ook niet te beperken.

Illustratie toont onze visie over buurtzorg aan: als hulpbehoevende buren Hoplr gebruiken om hun zorgvragen aan de buurt te stellen, verlicht dat ten eerste de druk op de zorgsector, worden andere zorgbehoevenden ten tweede gestimuleerd om hetzelfde te doen en krijgen hulpbehoevenden tot slot ook zelf de mogelijkheid om te reageren op hulpvragen (zoals een kom soep koken). Dit alles werkt een zorgzame buurt in de hand, wat ook weer het stellen van hulpvragen laagdrempeliger maakt... Een vicieuze cirkel.

Tip 8: Chat met buurtbewoners

Je kan zowel privé-gesprekken als groepsgesprekken voeren. Handig wanneer je één of enkele buren wil bereiken in de context van buurtzorg. Het laat je ook toe om meer persoonlijke informatie uit te wisselen.

mobiele telefoon met chatgesprek ter illustratie

Zo kan je bijvoorbeeld een mantelzorg groepje oprichten met buren om een oogje in het zeil te houden of een eenzame op te vangen.

Tip 9: Zet in op toegankelijkheid en inclusie

We proberen Hoplr steeds zo gebruiksvriendelijk, toegankelijk en inclusief mogelijk te maken. We houden bij de ontwikkeling van de website rekening met de WCAG2.1 normen voor mensen met een beperking.

Tip 10: Doe beroep op ons team

Een samenwerking met Hoplr brengt meer dan alleen een sociaal netwerk aan. Je kan steeds op de ondersteuning van  ons team rekenen. Zo geven we met plezier infosessies, infoavonden, workshops aan zowel jouw team als aan de buurtbewoners.

een groep buurttrekkers, teamleden en buurtwerkers van Oostende poseren samen voor de foto
opsomming van de voordelen van werken met het Service Dashboard van Hoplr: bereik en groei, overstijg diensten, 24/7 support en expertise, bespaar tijd, technologie in eigen beheer, maatschappelijke meerwaarde

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Hoplr en blijf op de hoogte van de nieuwste artikelen.

Ontvang maandelijks een e-mail met informatie, nieuws en ontwikkelingen rond inclusieve burgerparticipatie en blijf op de hoogte van producten, diensten en aanbiedingen van Hoplr. Lees onze privacy- en cookieverklaring voor meer informatie.