Home
Prijsplannen
arrow_back Terug naar blog

Boechout, Bornem, Brasschaat, Hove, Kalmthout, Ranst en Schilde kozen er vorig jaar allemaal voor om hun inwoners online te verbinden via buurtnetwerk Hoplr. In deze 7 gemeenten rond Antwerpen is gemiddeld 21% van alle huishoudens aangesloten. In Boechout is dat zelfs 34%.

Hoplr is actief in meer dan 1.000 Belgische en Nederlandse buurten (goed voor bijna 200.000 huishoudens) en werkt samen met meer dan 40 steden en gemeenten. Overheden schaffen een licentie aan die hen toelaat via een dashboard te communiceren met inwoners – zonder te zien wat de buren onderling bespreken. Met dit verdienmodel houdt Hoplr het platform dus ook reclamevrij. Lees hier meer over die samenwerking.

kaart toont de gemeenten rond stad Antwerpen die zijn aangesloten bij HoplrMaar waarom investeren Antwerpse gemeenten precies in zo’n buurtplatform? Wat zijn hun verwachtingen? Hoplr wil enerzijds buren onderling verbinden en anderzijds de brug slaan tussen inwoners en overheid. Maar de insteek en motivatie om met Hoplr samen te werken is voor elke stad of gemeente dan weer anders.

Hove en Kalmthout

Gemeente Hove en Gemeente Kalmthout vinden het vooral erg belangrijk dat buren elkaar beter leren kennen en op elkaar kunnen rekenen voor allerlei zaken.  Zij zetten het platform met andere woorden in voor sociale cohesie. Inmiddels hebben in Hove 1.200 en in Kalmthout meer dan 6.000 interacties tussen buren plaatsgevonden.

Schilde

In Schilde gebruikten enkele Buurtinformatienetwerken (BIN) Hoplr al een tijdje voor buurtcommunicatie. BIN zet voornamelijk in op veiligheid. Op die manier rekenden de buren al op elkaar voor belangrijke meldingen. De gemeente zorgde met Hoplr voor een breder kader om de buren ook rond andere thema’s verder met elkaar te verbinden. Met succes: Schilde heeft enkele enorm actieve Hoplr-buurten.

foto van stad Antwerpen

Ranst en Bornem

Zowel Gemeente Ranst als Gemeente Bornem hebben Hoplr initieel gelanceerd omdat het gemeenten zijn die willen innoveren. Ranst was zelfs één van de allereerste die Hoplr in alle buurten heeft opgestart. Vooral het progressieve karakter van beide gemeenten zorgde ervoor dat ze met Hoplr wilden experimenteren en samenwerken.

foto van een zorginstellingBrasschaat

In Brasschaat heeft het OCMW Hoplr ingeschakeld vanuit een zorg-insteek.  In het kader van zorgzame buurten wil de gemeente haar inwoners in de eerste plaats de mogelijkheid bieden om elkaar te helpen en om hulp te vragen. Het OCMW kan met Hoplr onder meer zorgvragen rechtstreeks beantwoorden en gevallen van vereenzaming opvolgen.

Boechout

Gemeente Boechout, tot slot, onderscheidt zich door het hoge aantal registraties in de gemeente. De communicatiedienst in Boechout trekt heel erg aan de kar om de online community te doen groeien. Ze zetten hun infobrochure en website in, schrijven pers aan en maken regelmatig gebruik van het Service Dashboard. Dat betekent dat ze vaak informatieve berichten in de buurten plaatsen. Positief (acties voor de Warmste Week) of negatief (infobrochures die niet goed geleverd waren), ze vinden het belangrijk om open te communiceren met de buren.

kaarten met thema's voor burgerparticipatie

Gedurende februari en maart zette Gemeente Boechout Hoplr ook actief in voor burgerparticipatie. De gemeente plaatste elke twee dagen een stelling uit de beleidsnota, waar de burgers vervolgens hun mening over konden geven. Lees daar hier alles over. 

Stad Antwerpen

foto van de site waar projectontwikkelaar Noorderlijn werktVerder zijn we in gesprek met verschillende andere aangrenzende gemeenten. Ook alle inwoners van Antwerpen centrum en haar districten hebben toegang tot hun online buurt, maar daar staan ze voorlopig niet in contact met het lokale bestuur. Daar maken wel verschillende projectontwikkelaars, waaronder Noorderlijn, gebruik van het Service Dashboard. Zo worden inwoners vlot op de hoogte gehouden van bijvoorbeeld aankomend overlast en fasewissels.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Hoplr en blijf op de hoogte van de nieuwste artikelen.

Ontvang maandelijks een e-mail met informatie, nieuws en ontwikkelingen rond inclusieve burgerparticipatie en blijf op de hoogte van producten, diensten en aanbiedingen van Hoplr. Lees onze privacy- en cookieverklaring voor meer informatie.