Home
Prijsplannen
arrow_back Terug naar blog

De kans bestaat dat de naam ‘Hoplr’ bij jou beelden van buurtmeldingen, verloren gelopen poesjes en straatfeesten oproept. Je kan Hoplr dan ook een sociaal netwerk noemen. Maar dat sociale netwerk is eigenlijk slechts een derde van de hele Hoplr-taart. In dit blogartikel bieden we een kijkje achter de schermen: wat zijn de drie Hoplr-producten en hoe klikken ze in elkaar om voor een echte sociale impact te zorgen?

Sociaal netwerk

Het eerste van de Hoplr-producten is dus het sociale netwerk. Al kan die naam een verkeerd beeld scheppen – er zijn namelijk talloze verschillen tussen Hoplr en pakweg Facebook. Dit is waar de buren zich aanmelden, elkaar ontmoeten en berichten plaatsen. Hier zetten we in op het groeien van communities en het uitwisselen van allerlei soorten hulpverlening. Of het nu gaat over het vinden van een boormachine, een babysit of iemand die je kan helpen met je boodschappen.

het buurtnetwerk op een desktop en op een Android en Apple smartphone
Sociaal netwerk Hoplr

De eerste vier jaar van het bestaan van Hoplr hebben we hard gewerkt aan het bouwen van het sociale netwerk. Technisch, maar ook operationeel. De eerste honderd buren waren namelijk een pak moeilijker op het platform te krijgen dan de laatste honderd. Vandaag blijven we naarstig verder bouwen aan het sociale platform, want alles staat of valt met onze users. Recentelijk introduceerden we de buurtfilter – en de groepschat staat als volgende op de planning.

Service Dashboard

Het sociale netwerk draait rond het brengen van echte toegevoegde waarde. Buren plaatsen er geen selfies of inspirerende quotes… Maar wel echte dingen die (letterlijk) dicht bij huis gebeuren. Daarom zijn we externe partijen (zoals lokale overheden) bij Hoplr gaan betrekken. Die op hun beurt dan weer heel veel waarde naar het platform kunnen brengen. Denk maar aan alle buurtinitiatieven van de gemeente uit, de overlast in je omgeving waarvan je graag zou weten hoe lang die nog gaat duren,… Noem maar op.

Dit tweede stuk van de puzzel is meteen ook wat Hoplr toelaat voort te bestaan. Lees hier alles over ons verdienmodel.

Die externe partijen – steden en gemeenten, projectontwikkelaars, publieke diensten – krijgen toegang tot het platform via het Service Dashboard. Dat dashboard geeft onze partners extra mogelijkheden, maar tegelijkertijd zorgt het ook voor een aantal beperkingen. Zo krijgen de externe partijen geen inkijk in de buurten, wat de privacy van de gebruikers garandeert.

Wat kunnen partners van Hoplr dan wel doen? Om te beginnen kunnen ze berichten plaatsen en in gesprek gaan met de inwoners van een buurt. Daarnaast kunnen ze bevragingen doen en geanonimiseerde statistieken uit de buurt halen. Tot slot kunnen partners ook sociale cohesie stimuleren aan de hand van een account specifiek voor buurtwerkers.

overzicht van het Service Dashboard
Service Dashboard

We vatten dit tweede van de drie Hoplr-producten samen als volgt: communicatie, informatie en participatie. Dit voor partijen die echte (niet-commerciële) waarde kunnen bieden aan de Hoplr-buren. Onze partners zijn dan ook organisaties die hun stakeholders (burgers, omwonenden van een werf,…) bewust willen betrekken bij hun activiteiten.

Lees hier meer over de samenwerking tussen Hoplr en gemeenten.

En hier waarom wij het belangrijk vinden dat ook projectontwikkelaars een plaats hebben op het platform.

Regrowth

Het laatste van de drie Hoplr-producten is allicht het meest mysterieuze. We hebben er namelijk nooit eerder over geschreven en het wordt louter intern gebruikt. Dat maakt het niet minder belangrijk: Regrowth is de tool die we gebruiken om buurten gezond te houden en verder te laten groeien. Vandaar ook de naam.

Het is een tool waar alleen het Hoplr-team toegang tot heeft – daar doen de community managers hun ding. Heb je ooit een aanvraag ingediend om ambassadeur van je buurt te worden? Dan hebben we jouw motivatie via Regrowth zien binnenkomen. Doet je buurt het niet zo goed? Dan kijken we wat we kunnen doen via Regrowth. Heb je ooit iemand gerapporteerd omdat ‘ie te veel foto’s van z’n kat deelde? Regrowth.

In essentie gebruiken we deze derde tool om in contact te staan met onze users, ambassadeurs en partners. Waar je het sociale netwerk gelijk kan stellen aan de buren en het Service Dashboard aan lokale overheden; kun je Regrowth gelijkstellen aan het Hoplr-team.

Dit laatste puzzelstukje is nodig om de relevantie van Hoplr en de Hoplr-buurten te bewaken. We gebruiken Regrowth voor curatie, groei, rapportering en dus uiteindelijk simpelweg voor community management. De tool laat ons toe snel te schakelen. Daardoor houden we onze users tevreden (snelle antwoorden op hun aanvragen en rapporteringen) en dus ook onze betalende partners.

buurtenoverzicht binnen Regrowth
Regrowth

Regrowth geeft ons als team bovendien veel inzichten over het omgaan met support en community management. Dat is niet alleen goed voor de prestaties van het platform, maar ook voor de dienstverlening die we onze partners kunnen bieden. Daarom zijn we beginnen schrijven over community management: welke content het beste werkthoe je kunt omgaan met negatieve reacties,… – helemaal los van Hoplr.

Integratie van de Hoplr-producten

Het sociale netwerk, het Service Dashboard en Regrowth vormen samen het gehele buurtnetwerk. Elk van deze drie Hoplr-producten hebben een belangrijke functie en vullen elkaar dan ook naadloos aan.

Het sociale platform huist de communities om sociale cohesie te verhogen. Het dashboard verkort de afstand tussen lokale overheden en burgers, waardoor steden en gemeenten hun dienstverlening beter kunnen afstemmen op hun inwoners. Regrowth biedt de ondersteuning die nodig is om de buurten gezond te houden en laten groeien. De integratie van de drie Hoplr-producten laten ons dus toe om mensen op een lokaal niveau echt met elkaar te verbinden en een merkbare impact te maken.

De API is de kern die de drie platformen samen lijmt. Tot slot worden de Hoplr-producten ook van elkaar afgeschermd, waardoor we privacy en veiligheid voor alle partijen kunnen garanderen.

structuur van de drie producten: het sociale netwerk, het Service Dashboard en Regrowth zijn geconnecteerd door een centrale API, maar zijn verder van elkaar afgesloten (privacy)

Conclusie

Wat is dan het geheim achter Hoplr? Het draait allemaal rond het samenbrengen van de juiste mensen en elementen. Onze drie Hoplr-producten zijn eigenlijk net als de Hoplr-buren: apart zijn ze sterk, maar samen zijn ze pas echt in staat om ongelooflijke dingen te doen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Hoplr en blijf op de hoogte van de nieuwste artikelen.

Ontvang maandelijks een e-mail met informatie, nieuws en ontwikkelingen rond inclusieve burgerparticipatie en blijf op de hoogte van producten, diensten en aanbiedingen van Hoplr. Lees onze privacy- en cookieverklaring voor meer informatie.