Home
Prijsplannen
arrow_back Terug naar blog

Burgers Sint-Katelijne-Waver participeren in meerjarenplan 2020 – 2025

Inwoners van gemeente Sint-Katelijne-Waver kregen gedurende juli negen vragen voorgeschoteld op Hoplr. De vragen gingen over verscheidene onderwerpen zoals mobiliteit, huisvesting en milieu. Het project was een overdonderend succes: 1.657 aangesloten huishoudens brachten in totaal 2.207 stemmen en nog eens 190 reacties uit. In totaal wonen zo’n 5.600 huishoudens in Sint-Katelijne-Waver.

campagnebeeld Sint-Katelijne-Waver zaait: inwoners participeren in meerjarenplan 2020 - 2025

Hoplr laat het gemeentebestuur niet alleen toe om gemakkelijk een participatieproject op te starten. Toen zij het project op 24 augustus afsloten met een offline participatiemoment, kon Sint-Katelijne-Waver ook nog eens vlot 30% van al haar huishoudens uitnodigen via Hoplr.

Resultaten participatieproject

De vragen uit het participatieproject gingen over veilige fietspaden, properheid, natuurbegraafplaatsen, betaalbare woningen, openbaar vervoer, milieu en participatiemogelijkheden. Hierop konden de burgers vervolgens – afhankelijk van de vraag – een score geven, stemmen of een voorstel delen. De resultaten gaat men gebruiken voor het vormgeven van het meerjarenplan en de dagelijkse werking binnen het bestuur. 

poll op een smartphone, de stemmen zijn verdeeld tussen voor en tegen

“Als gemeente deden we al veel op vlak van communicatie en inspraak. Zo zijn we vorige legislatuur gestart met Hoplr. En nu willen we dat doortrekken naar inspraak 2.0 en meer participatie. Op dat vlak biedt Hoplr veel mogelijkheden, waardoor we nu die stap vooruit weer kunnen zetten.”

Kristof Sels, Burgemeester van gemeente Sint-Katelijne-Waver

Elke maandag, woensdag en vrijdag plaatste de gemeente een vraag op Hoplr – en dit gedurende drie weken. Op elke vraag werd gemiddeld 270 keer gestemd. Op een open vraag in verband met participatie kon het bestuur ook nog eens 46 voorstellen verzamelen. Het project werd 36.835 keer bekeken. 1.364 huishoudens (82%) hebben het participatietraject gevolgd en 519 leden (31%) hebben ook actief stemmen en suggesties aangebracht.

tabel met het aantal unieke weergaven en stemmen per bericht

“Een leuk project waar ik als communicatieambtenaar al ontzettend veel van geleerd heb.  Dankzij de steun van Joris en zijn collega’s.”

Anja Houtmeyers, communicatieambtenaar gemeente Sint-Katelijne-Waver

SKW zaait: het offline participatiemoment

Geen representatieve inspraak zonder offline inspraak. Het heeft pas effect wanneer we als gemeenschap samenkomen en aandacht hebben voor ieders situatie en standpunt

Illustratie die onze visie ten opzichte van fysieke ontmoetingen versus digitale platformen aantoont: de twee versterken elkaar, een digitaal platform kan fysieke ontmoetingen gemakkelijker maken, maar offline cohesie zorgt er ook voor dat meer mensen gebruik gaan maken van dat platform. Beide zorgen samen voor een sterkere community, wat dan weer voor meer betrokkenheid, en dus meer inclusieve burgerparticipatie zorgt.

Digitale tools en offline ontmoetingen kunnen elkaar versterken om zoveel mogelijk leden laagdrempelig te betrekken. Ook daarom organiseerde gemeente Sint-Katelijne-Waver op 24 augustus het offline gedeelte van ‘SKW zaait’.

Burgers met een voorstel voor de gemeente konden hun idee presenteren en zo steun bij mede-inwoners zoeken. Ook via Hoplr heeft de gemeente haar inwoners warm gemaakt voor het participatie-evenement.

SKW plaatst een bericht op Hoplr met de tekst: 'SKW zaait': stem op uw favoriet 14:00 - Lemanstraat, 2860 Sint-Katelijne-Waver, België Moet de gemeente investeren in kunstgrasvelden? Is een nieuwe jumelage aan de orde? Wat is humusatie? Dit en nog veel meer zaterdag 24 augustus tijdens 'SKW zaait' aan het gemeentehuis. Kom luisteren, geef uw mening of gooi zelf nog een idee in de groep. Het gaat over de toekomst van onze gemeente.

Met succes; er zijn op 24 augustus in totaal 120 inwoners naar het gemeenteplein afgezakt – ondanks de verpletterende hitte die dag. Op het ontmoetingsmoment werden 24 ideeën gerepresenteerd. Daarnaast zijn nog eens 18 burgerinitiatieven voorgesteld.

Het gemeentebestuur heeft alle ideeën bekeken en volgende stappen gedefinieerd. Enkele van de weerhouden voorstellen:

  • Een fietsbieb
  • Senioren die studenten in huis nemen
  • Dansnamiddagen voor de buurt
  • Wandelwegen met elkaar verbinden

De burgers waren ontzettend enthousiast en zijn (samen met het bestuur) vragende partij voor regelmatige participatiemomenten.

Gemeente Sint-Katelijne-Waver op Hoplr

De gemeente viert nog maar net haar eerste verjaardag op buurtnetwerk Hoplr, maar kon er nu al 30% van haar huishoudens verwelkomen. In die tijd plaatste de communicatiedienst al een heleboel relevante berichten in de buurten: rond wegenwerken, bewonersvergaderingen, afvalophaling, oproepen voor vrijwilligers en nog veel meer.  

vier Hoplr-buurten van Sint-Katelijne-Waver op een kaart

Ook de burgers zelf maakten al heel wat gebruik van het buurtnetwerk:

  • 4 buurten
  • 1.657 aangesloten huishoudens
  • 2.565 geplaatste berichten
  • 15.060 geplaatste reacties

“Hoplr is zeer actief in onze gemeente. Bijna 30 % van de inwoners is aangesloten.”

Burgemeester van gemeente Sint-Katelijne-Waver, Kristof Sels

Hoplr brengt burgers dichter bij elkaar rond verscheidene buurtgerichte thema’s. Dat creëert sociale cohesie en betrokkenheid tot de gemeenschap: de ideale voedingsbodem voor burgerparticipatie die verder reikt dan ieders individueel belang. Representatieve burgerparticipatie gaat uit van het collectief. En daarom werkt Hoplr.

van individualisme naar een lokale gemeenschap, waardoor sociale cohesie ontstaat, naar offline inclusie en participatie

Op diezelfde manier kunnen gemeente Boechout, stad Geraardsbergen en stad Sint-Niklaas al profiteren van het effect van een sterkere gemeenschap door Hoplr. Ook deze Hoplr-partners lanceerden hun burgerbevragingen al met succes op het buurtnetwerk. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Hoplr en blijf op de hoogte van de nieuwste artikelen.

Ontvang maandelijks een e-mail met informatie, nieuws en ontwikkelingen rond inclusieve burgerparticipatie en blijf op de hoogte van producten, diensten en aanbiedingen van Hoplr. Lees onze privacy- en cookieverklaring voor meer informatie.