Home
Prijsplannen
arrow_back Terug naar blog

Aaah, Antwerpen. De grootste stad van Vlaanderen en één van de meest diverse steden ter wereld. Wat zou deze zo-goed-als-metropool nu kunnen missen? Absoluut niets! Al kan de grootsheid van zo’n culturele, ondernemende en bruisende stad overweldigend zijn voor inwoners die op zoek zijn naar een gevoel van verbondenheid… Hoeveel Antwerpenaren zouden hun buren nog kennen?

Geen zorgen, Antwerpen, daar dient Hoplr voor. Ondertussen zijn we met brieven in de aanslag naar alle buurten getrokken om zoveel mogelijk inwoners op het platform te verenigen. Met succes, trouwens. Een woordje uitleg over hoe dat in zijn werk is gegaan.

Stapsgewijs

We draaien even terug naar januari 2018. Op dat moment zijn we niet helemaal zeker van hoe Antwerpenaren Hoplr zullen smaken. Willen zij hun buren überhaupt wel leren kennen? Daarom startten we met een proefproject.

Drie buurten – Haringrode, Eilandje en Het Zuid – mochten voor proefkonijn spelen. Inwoners kregen de enige echte Hoplr uitnodigingsbrief met code in de bus. Die code dient als adresverificatie, waardoor de ontvangers ervan bij registratie meteen in de juiste buurt terechtkomen.

Na twee weken hadden in elk van de buurten zo’n 100 huishoudens zich geregistreerd. Je moet weten dat dit een belangrijke mijlpaal is. Onze ervaring leert ons namelijk dat een buurt pas echt van de grond komt wanneer dat aantal is bereikt. Op dat moment besloten we dus ook dat Antwerpen klaar was voor een echte bedeling.

artikel uit Gazet van Antwerpen over Hoplr in Antwerpen
Hoplr in GVA

Een kleine kanttekening: ondertussen zijn die 100 huishoudens enkele keren vermenigvuldigd. Eilandje is intussen (op 13 december 2018) 724 gezinnen (19,3% van alle huishoudens) rijk, Haringrode 556 (14%) en Het Zuid huist dusver zelfs 805 (14%) geregistreerde gezinnen. Niet zo raar ook; niets werkt zo overtuigend als een enthousiaste buur.

Anderhalve maand later kregen ook de andere bewoners binnen de Antwerpse ring een uitnodiging: nog eens 19 buurten, goed voor 120.000 brieven. Het resultaat? Na enkele weken mochten we 8000 Antwerpse gezinnen op Hoplr verwelkomen.

grafiek toont een groei in de Antwerpse huishoudens op Hoplr
Groei Antwerpse Hoplr-buurten

Antwerpen op Hoplr vandaag

Waarom zouden we daar stoppen? Dankzij een laatste fase van bedeling in de Antwerpse districten buiten de ring verbinden we op 13 december 2018 exact 18.441 Antwerpse buren met elkaar. Bekijk de meest recente cijfers hier.

kaart van de Antwerpse buurtenAntwerpse Hoplr-buurten

Allemaal goed en wel, denk je, registreren is makkelijk, maar gebeurt er ook daadwerkelijk iets in die buurten? Ja hoor: 82% komt minstens één keer per maand terug naar het platform. Voor 68% van de gebruikers is dat zelfs minstens één keer per week. Niet slecht. Je vindt er dan ook bijna 28.000 berichten geplaatst door inwoners, net als jij (veronderstellen we).

Gemiddeld worden er 200 berichten en 1400 reacties per week geplaatst. Antwerpen groeit momenteel ongeveer met 770 nieuwe huishoudens per maand (gemiddeld 100 per week).

Lokale overheden

Er is ook een belangrijke plaats binnen Hoplr weggelegd voor lokale overheden. Meer zelfs; het is wat Hoplr toelaat voort te bestaan. Ons platform laat namelijk geen enkele soort advertenties toe, maar biedt verschillende instanties wel een licentie om te kunnen communiceren naar de buurten.Lees hier alles over het verdienmodel van Hoplr.

Hoplr is er namelijk om cohesie op het niveau van de buurt te versterken; en daar is het lokale bestuur onmisbaar in. Als buren elkaar vinden op Hoplr en overeenkomen dat iets moet worden gedaan aan de plaatselijke overlast, wie luistert dan naar hen? Wie zal hen op de hoogte brengen van initiatieven buiten het platform? Waarschuwen voor aankomende wegenwerken?

buurtbericht op Hoplr door Stad MechelenStad Mechelen op Hoplr

Service-dashboard

Daarom hebben wij het service-dashboard gecreëerd. Hiermee kunnen medewerkers van een stad of gemeente berichten in jouw buurt publiceren – zonder inkijk te krijgen in de buurt.

Ook sta jij als burger meteen in verbinding met je lokale bestuur. Heb je een vraag of idee die je wél wil delen met hen, dan kun je dat zo aanklikken.

Tot slot vragen we gebruikers regelmatig een review te geven van hun buurt en thema’s toe te wijzen aan hun berichten. Met alle anonieme en geaggregeerde statistieken die we daaruit ontvangen, kan het gemeente- of stadsbestuur aan de slag. Lees hier hoe de samenwerking tussen Hoplr en een stad of gemeente verloopt.

Lokale overheden nemen met het Hoplr-dashboard met andere woorden het initiatief om dichter bij hun inwoners te staan. Steden zoals Mechelen en gemeenten zoals Boechout gebruiken het dashboard al meer dan een jaar om te sensibiliseren, organiseren en informeren. Mechelen en Boechout hebben respectievelijk trouwens al één vijfde en één vierde van al hun inwoners op Hoplr gekregen! Lees hier meer over de samenwerking tussen Mechelen en Hoplr.

Natuurlijk hopen we – als kers op de taart – binnenkort district en/of stad Antwerpen op Hoplr te mogen verwelkomen. Vandaag zetten al enkele officiële stadsdiensten zoals Noorderlijn in op buurtgerichte communicatie via Hoplr. Ook Wijkwerking op maat maakt gebruik van het platform om sociale cohesie te stimuleren. Maar een samenwerking met stad of gemeente; dat zorgt pas echt voor sterke communicatie tussen inwoner en lokale overheid. We houden je in ieder geval op de hoogte!

Intussen kunnen verschillende Antwerpse buurten al rekenen op projectontwikkelaars Strabag en CORES Development om hen op de hoogte te houden over belangrijke veranderingen in de omgeving. Lees daar hier meer over.

bericht door Noorderlijn op HoplrNoorderlijn op Hoplr

Ben jij nog niet geregistreerd op Hoplr? Schrijf je hier dan als de bliksem in!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Hoplr en blijf op de hoogte van de nieuwste artikelen.

Ontvang maandelijks een e-mail met informatie, nieuws en ontwikkelingen rond inclusieve burgerparticipatie en blijf op de hoogte van producten, diensten en aanbiedingen van Hoplr. Lees onze privacy- en cookieverklaring voor meer informatie.